onsdag 26. desember 2018

Feber og oppkast hos barn

Presise og raske termometer for måling av feber. Høy feber og oppkast hos barn kan tyde på flere ting. Oppkast hos barn Hvorfor kaster barnet mitt opp?


Feber og oppkast hos barn

Den vanligste årsaken til oppkast hos barn er mageinfeksjoner. I slike tilfeller er oppkastet ledsaget av diare og feber. Feber er et viktig ledd i kroppens forsvar mot infeksjoner. Barn får lettere feber enn voksne, og de får ofte høyere feber. Feber bør behandles hos barn med påvirket allmenntilstand (uavhengig av grad av feber ) og ved feber over ºC hos ellers friske barn.


Feber skal alltid behandles ved alvorlige infeksjoner (encefalitt, sepsis, meningitt), ved risiko for utvikling av hjertesvikt og ved metabolske sykdommer som forverres av feber. Sees oftere hos barn enn hos voksne. Normalt en ufarlig tilstand som går over i løpet av 3-dager, der viktigste behandling er nok og riktig hydrering.


Smerter i seg selv kan gi kvalme og oppkast. Hoste, feber og overspising er noen andre årsaker til kvalme og oppkast hos barn. Når bør man oppsøke lege? Ved kvalme og oppkast hos et barn som er uforklarlig, assosiert med nedsatt allmenntilstand eller som er ellers påfallende, bør man søke lege for videre utredning. Kvalme og oppkast kan skyldes mange sykdommer, men også alvorlige infeksjoner.


Hvis en febersyk person synes det er vondt å se mot lys, kan hun ha meningokokksykdom eller en annen form for hjernehinnebetennelse. Det er vanlig å få hodepine av feber. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon.


Feber og oppkast hos barn

C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. Hva er utslett med feber hos små barn ? Hos barn under år begynner dette gjerne med plutselig oppkast , med diaré og feber etter hvert. Barn under år blir dårligst, og de har som regel feber ved en mage-tarminfeksjon. De minste barna kan ha 3-slike infeksjoner i løpet av en vinter fordi de har liten immunitet mot slike virus. Hvis barnet er medtatt etter avkjøling og febernedsettende medisin.


Ved feber hos barn under måneder. Nakkestivhet kan være et symptom ved hjernehinnebetennelse. Krampene oppstår oftest tidlig i forløpet av en infeksjon, i noen tilfeller kommer krampene før man har oppdaget at barnet har feber. Krampene begynner ofte som en stivhet i hele kroppen, og går deretter over til raske rykninger, vanligvis i begge armer og ben samtidig. Hikke, feber og oppkast er blant de mest vanlige plagene babyer har i løpet av livets første måneder.


Disse tilstandene kan oppstå sporadisk i flere år og er ganske normale. Les mer om hvordan foreldre kan behandle barn med hikke, feber og oppkast her! Hos barn utvikles kreften hurtig og det finnes ingen kjente ytre faktorer som er av betydning for hvordan sykdommen utvikler seg. Det opplyser Marit Hellebostad som er barneonkolog ved Drammen Sykehus.


Cirka 1barn og unge mellom til år rammes hvert år av en kreftsykdom, ifølge barneonkologen. Regurgitasjon av melk i løpet av et måltid er vanlig hos spedbarn. Gulping mellom måltidene er heller ikke uvanlig, men hvis dette skjer regelmessig, kan det tyde på organisk årsak. Eventuelt dehydrering og nedsatt allmenntilstand.


Feber og oppkast hos barn

De fleste gangene barn kaster opp skyldes det en mageinfeksjon. Mageinfeksjoner forårsakes oftest av virus. Infeksjonen varer bare en kort tid.


Den største fare ved oppkast er dehydrering (væskemangel). Her i Norge har det dessuten skjedd at barn har fått alvorlige tarminfeksjoner etter å ha fått i seg E-colibakterier, såkalte hamburgerbakterier, gjennom mat som er produsert på en uhygienisk måte på fabrikken eller slakteriet. Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme til barnet er feberfri. I noen sammenhenger kan det være ønskelig av smittevernhensyn.


Diaré med eller uten brekninger. Barn med diaré kan vende tilbake til barnehagen to døgn etter at de har blitt symptomfrie. Dette gjelder også bleiebarn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg