fredag 14. desember 2018

Hvor ligger prostata

Hvor ligger prostata

Prostata ligger dypt i bekkenhulen bak symfysen (underlivsbenas forbindelsesbrusk) like under blærehalsen. Blærehalsen er betegnelsen på overgangen mellom blære og urinrør. Urinrøret munner inn i blæren gjennom blærehalsen.


Hvor ligger prostata

Prostata er en liten kjertel som ligger rundt innerste delen av urinrøret hos menn, like etter urinrørets utløp fra urinblæren. Prostata kan undersøkes ved rektaleksplorasjon, det vil si at undersøkeren har en finger i pasientens endetarm. Siden prostata ligger like foran endetarmen, kan undersøkeren vurdere: er prostata forstørret, når undersøkeren opp til kjertelens øvre kant? Det er ikke på noen måte farlig å smake på sin egen sæd.


Smaken vil variere fra person til person og fra gang til gang. Noen ganger smaker det ingenting og andre ganger kan. I alle deler av livet er sex en viktig del av det intime og lykkelige i et parforhold.


Hvor ligger prostata

Et skuffende eller utilfredsstillende sexliv kan ofte skade et forhold og få den ene parten til å føle seg ensom, usikker og ofte for flau til å fortelle den andre om problemet, eller søke profesjonell hjelp. I tillegg til PSA gjør leger en rektaleksplorasjon av prostata hvor en behansket finger føres inn i endetarmen og legen kan kjenne på kjertelens størrelse, konsistens, og om det er noen knuter eller andre indikasjoner på kreft. Hvis det er tegn på kreft kan man foreta en ultralyd og eventuelt en biopsi av prostata. Den finnes under bunnen av urinblæren. Fremre del av prostata ligger rundt urinrøret, røret som frakter urin og sæd ut av kroppen.


Endringer i prostata kan gjøre urinrøret trangere, noe som gjør det vanskelig å tisse. Baksiden av prostata ligger mot endetarmen (rektum). Ved selve biopsitakingen skal man enten ligge på siden, eller på ryggen med beina trukket opp under seg og knærne adskilt. Legen vil med en finger lede en nål gjennom endetarmen og inn i prostata. Nålen tar med et lite stykke vev, som sendes til mikroskopi.


Hvor ligger prostata

Rask levering rett hjem i postkassen. Hvor sidder hoften. Legen kjenner etter om overflaten er jevn, om begge sider av prostata er like store, om det er kuler eller hardere områder. LEgen kan også bedømme størrelsen på din prostata ut fra denne undersøkelsen. Den er omtrent like stor som en valnøtt og veier like mye som en liten tomat.


Du finner den under urinblæra, hvor den ligger som en ring rundt urinrøret. Den kalles også blærehalskjertel på norsk, men er bedre kjent som prostatakjertelen. Prostata er et gresk uttrykk og betyr den som står foran. Vaporisering av prostata.


Dette er en kikkhullsoperasjon hvor prostatavevet ”smeltes bort”. Operasjonen gir vanligvis lite blødning men krever at man ligger i avdelingen til dagen etter med et kateter til urinblæren. En forstørret prostata kan også i visse tilfeller være et tegn på prostatakreft. Om prostata virker ordentlig, avhenger av funksjonen av urinsystemet og det reproduktive potensialet hos den mannlige kroppen. La oss se nærmere på hva prostata er hos menn, hvorfor det er nødvendig og hva er funksjonene til prostata hos menn.


Hvis prostatakreft ikke blir behandlet, kan den spre seg utenfor prostata , og spres via lymfen til lymfeknutene og via blodet til ben eller andre organer, hvor metastaser oppstår. Benmetastaser kan utover smerter medføre blodmangel på grunn av tap av benmarg. Den øker som regel ved kreft, men kan også øke ved godartede prostataplager. PSA-verdien alene sier ikke nok, derfor skal man alltid følges opp for å se hvor raskt verdien eventuelt øker.


I de tidlige stadiene av prostatakreft er svulsten som regel begrenset til den bakerste delen av prostata , hvor den tydelig kan føles ved rektaleksplorasjon. Sykdommen vil bare gi vannlatingsvansker i de tilfellene hvor svulsten har vokst videre i prostatakjertelen slik at urinrøret er blitt forsnevret og trangere. Kirurger prøver også å utvikle mindre inngrep (fokal organkonserverende behandling) hvor man bare fjerner sykt prostatavev, men i dag er ikke dette standard behandling. Organene og nervene nær prostata kan bli skadet, og dette kan gi problemer med vannlating.


Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg