torsdag 6. desember 2018

Fobisk angst

Få fjernet angst på min. Fobi, eller fobisk angst , er når man opplever en sterk redsel knyttet til for eksempel bestemte situasjoner, spesielle gjenstander. Det finnes mange ulike fobier, deriblant agorafobi (plassangst), klaustrofobi ( angst for lukkede rom) og edderkoppfobi. Noen former for angst er forbundet med bestemte ting eller situasjoner ( fobisk angst ). Dersom du opplever plutselige angstanfall kalles dette panikkangst. Noen ganger kommer panikkangsten som lyn fra klar himmel, mens andre ganger er den utløst av fobiske situasjoner.


Fobisk angst

Angst har en overlevelsesfunksjon, men kan gjennom feilinnlæring i barndommen, eller gjennom biologisk betinget øket sårbarhet, bli ikke-adaptiv. Begrepet angst brukes jo også om normale følelsesmessige reaksjoner på store påkjenninger, og vi må akseptere en bred gråsone mot sykelig angst. Pasienter som på forhånd har en tvangspreget personlighetstype, labilt affekt eller depresjon er angitt å være mer utsatt.


Det er sammenheng mellom FPV og psykiatriske tilstander som panikklidelse og agorafobi, men en stor undergruppe av pasientene har vertigoanfall uten angst eller panikk. Tilstanden kan være preget av vedvarende bekymringer, rastløshet, uro og irritabilitet (generalisert angst ) eller komme som plutselige anfall (panikkangst). Hvad er fobisk angst ? Har man en fobi eller fobisk angst , bliver man meget bange og utilpas, når man møder en speciel ting, skal udføre en speciel aktivitet eller kommer i en bestemt situation. Sådan en angst kan fremkaldes alene ved tanken om det, som udløser den.


Anfall med intens angstfølelse og sterke kroppslige symptomer, ofte som uforutsigbare anfall. Angst for bestemte situasjoner og opplevelser, for eksempel for å ta buss, flyreiser, tannlegebehandling, åpne plasser, insekter osv. Generalisert angst.


FFølelsesmessige forstyrrelser oppstått i barndommen (Separasjonsangstlidelse, fobisk angstlidelse, sosial angst - lidelse). Diagnosekategoriene under Fskal benyttes når engstelsen er normalt forekommende for alderen, men er overdreven i styrke og gir funksjonssvikt. Fobisk angst kan for mange bli et stort problem. Mange utvikler etter hvert forventningsangst - angst for angsten. Dette fører til at man blir svært påpasselig for å ikke komme i nærheten av det man frykter.


Mange mennesker med fobisk angst har derfor mye unngåelsesatferd og varierende grad av sosial isolasjon. Kunnskap og informasjon om angst kan også gjøre det lettere å oppsøke behandling, og øke forståelsen av hvorfor behandlingen er som den er. Hvis du føler at angsten går ut over livskvaliteten din, og for eksempel stopper deg fra å gjøre det du pleier eller har lyst til å gjøre, kan det være lurt å oppsøke hjelp for å bli kvitt den.


Fobisk postural vertigo oppstår ofte etter at du har vært utsatt for en periode med sterke påkjenninger, enten emosjonelt eller fysisk i forbindelse med sykdom. Symptomene kan også komme etter en skade i balansesystemet, og kan da regnes som en komplikasjon. Hvor vanlig er fobisk postural vertigo? Mestring av angst – Et treningsprogram for fobisk angst NFKT. Anfallet har ikke forbindelse med spesielle situasjoner eller til objektiv fare, og fremstår som uforklarlig.


Dersom det foreligger en åpenbar utløsende årsak, kalles tilstanden fobisk angst. Anfallet oppstår plutselig, når sitt maksimum i løpet av minutter, og går over i løpet av minutter. Du føler deg frisk mellom anfallene.


Hvis angsten hindrer oss i vår livsutfoldelse i betydelig gra vil det kalles en angstlidelse. ANGST : Mer enn av dem som har en angstlidelse, har fått denne før de fyller år, skriver Gerd Kvale og Bjarne Hansen i dette utdraget fra boken 1ting vi gjerne skulle visst da vi begynte å behandle pasienter med angstlidelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg