onsdag 12. desember 2018

Kribling i beina

Men mange har ikke fått diagnosen. De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Tilstanden kalles også restless legs, urolige bein. Personer med denne tilstanden opplever episoder med plagsomt, uimotståelig behov eller trang til å bevege beina.


Samtidig oppleves ofte ubehagelige følelser i tykkleggene, som kribling. Kribling og uro i armer og ben kan være svært plagsomt. Den vanligste årsaken til slike plager er diagnosen urolige ben (restless legs).


Ut fra de opplysninger du gir høres imidlertid dine plager ut til å være av en annen natur. Plagene er verst i hvile, særlig om kvelden og natten. Mange våkner av uro og kribling i beina om natten og må opp å gå både to, tre og fire ganger i løpet av natten. Det lindrer å bevege seg, stå opp og strekke ut leggene.


Blir man liggende stille kan det utvikle seg til kraftige smerter og kramper. Denne trangen forsvinner helt eller delvis når man beveger seg, men kommer ofte raskt tilbake ved hvile eller inaktivitet. Parestesier kan være et tegn på at de nervene som leder til den aktuelle kroppsdelen, er under en eller annen uheldig påvirkning, f. Det er slik beinet-sover-opplevelsen oppstår, altså ved at vi har sittet for lenge med beina i kryss, og nerven som leder ned i foten har kommet i klem.


Urolige ben, også kalt restless legs syndrome, er en intens kriblende følelse i føtter og legger. Mange beskriver det som å ha en maurtue i hvert ben. Noen opplever også stikking og kløe.


Når du kommer hjem fra arbei spesielt om du kjenner prikking eller om beina dine sover, ta av sokker og sko og stå med ryggen inntil en vegg. Press fingrene og håndflatene mot veggen og bøy knærne litt. Det finnes utstyr som er spesielt laget for dette. Heving av bena for en lengre periode kan føre kribling.


Alt som begrenser blodstrømmen gjennom bena, for eksempel en stram bandasje, tilstrammende eller vekt legges på beina kan begrense blodstrøm og forårsake kribling. Det kan være forårsaket ved å sitte på egne ben eller krysse beina. Hvis du lurer på hvordan det står til med helsen, kan det være en idé å undersøke føttene – de kan nemlig avsløre alt fra diabetes til stoffskiftesykdom. I føttene finnes en firedel av kroppens ben, og hver tå har led 1sener, og et stort antall nerver og blodårer som knyttes til hjertet, ryggraden og hjernen.


Se hvilke smerter du ikke bør overse. Syv typer smerte som er verre enn du tror. Urolige ben kjennes som kribling eller uro når man ligger eller sitter i ro. Følelsen beskrives som prikkende spenninger eller strømninger og det kan til og med gjøre vondt. Av og til så er den eneste lindringen at man kommer seg opp og går litt.


Hva skjer når beina hovner opp? Og når man først har begynt å kjenne etter, OG begynt å lure på hva det skyldes OG om det kan være tegn på alvorlig sykdom, så svekkes dette filteret vi har ytterligere, og man kjenner enda mere uvesentligheter, som gjør en ytterligere bekymret og så videre. Ved blodpropp i beina (dyp venetrombose, forkortet DVT) danner det seg en blodpropp i de dype venene, som oftest i leggen. Den lidende kan også oppleve smerter, kramper og kløe i beina som har en tendens til å bli verre om natten.


Det kan også forårsake søvnløshet. Når årsaken er uklar, men en medisinsk faglig vil vanligvis spørre om plasseringen av prikking, hvor lenge det har vært et problem, og om det er ledsaget av andre symptomer. Dette kan være forbundet med RLS. Nerveskader er en årsak til prikking i hender og føtter.


Man får stadig noen nye symptomer. Det jeg har fått nå er litt vanskelig å forklare, men det er en slags kribling i foten, aller mest fra kneet og nedover i leggen. Det kjennes nesten ut slik som når foten sover, men er ikke fullt så sterkt på en måte.


En slags murring eller hva jeg skal si. Det kommer både når jeg sitter og ligger. Hyppigheten av tilstanden økes med alderen og forekommer som oftest hos kvinner.


Oppleves ubehagelig kiling, kribling eller dirring i beina , spesielt om kvelden og på natten, kan det være Restless Legs Syndrome (RLS). Det kribler i beina – Urolige bein er en nevrologisk lidelse som kjennetegnes av kribling i beina når man er i ro, og hvor kriblingen reduseres av bevegelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg