onsdag 26. desember 2018

Aids symptomer

Hiv og aids - symptomer og forløp. Hiv er et virus som medfører svekkelse av immunforsvaret slik at kroppen er mer mottakelig for infeksjoner og sykdom. Aids er diagnosen som brukes ved langtkommet hivinfeksjon med komplikasjoner.


Slik smitter hiv-viruset Symptomer på hiv Hvordan stilles diagnosen? Sene symptomer på aids.

Med moderne behandling vil du kunne leve et tilnærmet normalt liv, og infeksjonen vil i liten grad påvirke varigheten av livsløpet ditt. Du må ta medisiner for å holde infeksjonen i sjakk livet ut. HIV symptomer varierer basert på hvor man er i sykdomsforløpet, og man kan ikke stole på symptomer eller fravær av symptomer for å vite om man har HIV. Den eneste måten man kan vite sikkert om man har HIV er ved å bli testet. Les om symptomer , forebygging og det å leve med hiv.


Aids er en samlebetegnelse på de aller alvorligste formene for hiv-infeksjon. Aids er vår tids verste helsekatastrofe og den verste i menneskehetens historie noen sinne målt i antall døde og rammede. Spredningen av hiv og dermed aids er globalt svært ujevnt fordelt.

Gjennomsnittet dekker over store forskjeller, da noen smittede utvikler aids allerede 2-år etter smitten, mens andre (et fåtall) er uten symptomer selv år etter smitten. Når en hiv-smittet person får behandling mot hiv, kan sykdommen i de fleste tilfeller holdes i ro, så det ikke utvikles aids. Antallet av T-hjelpeceller i blodet faller langsomt, og når immunforsvaret etter en årrekke er nok svekket, begynner den smittede å få symptomer. Sykdommen kan utvikle seg ytterligere, og den smittede får AIDS. Uten behandling går det i gjennomsnitt år fra smittetidspunktet til utvikling av AIDS.


Tidligere var dette en sykdom som nesten alltid ledet til aids og død. I dag finnes det gode medisiner som gjør at du unngår å utvikle aids , men du må bruke disse medisinene resten av livet. Cirka otte til ti år efter smitten kan man begynde at få såkaldte opportunistiske infektioner. Det er infektioner man får, når immunsystemet ikke fungerer godt.


Eksempler er specielle former for lungebetændelse og tuberkulose. Efterhånden som immunsystemet svækkes yderligere, kan man også få visse typer af kræft. Dagens medisinske virkelighet er en annen. Med vellykket antiretroviral behandling kan reelt sett aids reverseres og immunforsvaret bygges opp igjen med tilnærmet samme styrke som før sykdom satte inn.


Antall døde av aids synker for hvert år som resultat av at flere og flere i lav- og mellominnkomstland får tilgang til behandling. Globalt er tuberkulose den vanligste dødsårsak for personer som lever med. Hiv angriper immunforsvaret og fører til at motstanden mot infeksjoner blir svekket.

LES OGSÅ: Syfilis, stadier og symptomer. Tegn på utvikling av AIDS. De vanligste tegnene på utvikling av AIDS er en type lungebetennelse, pneumocystose, dramatisk nedgang i vekt, såkalt kakeksi, og soppinfeksjon i spiserøret. Svært mange får ingen symptomer i det hele tatt, og den eneste måten å fastslå en hivinfeksjon på, er ved å ta en hivtest. Aids er en forkortelse for det engelske begrepet acquired immunodeficiency syndrome, på norsk brukes begrepet ervervet immunsviktsyndrom.


Hiv-test og diagnose. Aids er en tilstan der opstår, fordi hiv-virus har nedbrudt immunforsvaret i så høj en gra at det ikke længere fungerer tilstrækkeligt. I dag ses AIDS hos personer, som først får stillet HIV-diagnosen meget sent i forløbet, eller hos personer som ikke formår at følge behandlingen.


En rekke indikatorsykdommer inngår i aidsdefinisjonen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg