mandag 10. desember 2018

Antibiotika mot virus

Norsk robotteknologi fjerner bakterier, virus og sporer fra rom og utstyr. Vår automatiserte metode for desinfeksjon reduserer beviselig risiko for smitte. Vårt forsvar mot virus.


Menneskene er ikke helt ubeskyttet mot virus. Dersom et virus kommer seg inn i en eller flere celler i kroppen, fører dette til at de angrepne cellene skiller ut et stoff som er kalt interferoner.

Medikamentene har ingen effekt mot virus. Den mest vanlige antibiotika -typen er penicillin, som det finnes mange varianter av. I Norge har vi et moderat forbruk av antibiotika sammenlignet med de fleste andre land. Jeg tar biologi som privatist i år.


I den forbindelse ble jeg litt nysgjerrig når vetrinæren i dag sa, etter å ha undersøkt min hund at jeg tror nok han har et magevirus ja, så jeg skriver ut noe antibiotika , - for biologiboka mi sier da virkelig at antibiotika fungerer mot bakterier og mikro-organismer, men ikke virus. For biologer betyr det stoffer produsert av levende organismer for å holde andre organismer borte. Ved virusinfeksjon vil det ikke være nødvendig med antibiotikabehandling, da kroppen ofte behandler slike infeksjoner på egenhånd.

For å bremse utviklingen av bakterienes resistens er må vi derfor redusere det totale konsumet av både antibiotika og andre midler med antibakteriell effekt. Bakterier kan utvikle resistens mot ett eller flere antibiotika. De som er resistente mot minst to ulike klasser av antibiotika , kalles multiresistente.


Fordi virus ikke har disse strukturene kan man ikke bruke antibiotika mot virus. Ofte er ingen behandling nødvendig fordi virusinfeksjoner går over av seg selv. Dette gjelder for eksempel forkjølelse. Legemidler mot virus kalles antivirale legemidler. Vanlige virussykdommer vil man vanligvis overlate til kroppen selv å arbeide med.


Mange virussykdommer kan man vaksineres mot. Antibiotika kan brukes på to måter, forebyggende eller behandlende. Det finnes noen typer legemidler mot virus , såkalte antivirale midler. Har du lungebetennelse som er forårsaket av bakterier, er det sannsynlig at antibiotika vil drepe bakterien og fjerne infeksjonen. De fleste blir frisk uten behandling.


Når bør man bruke antibiotika mot ørebetennelse?

Barn bør få antibiotika ved et mer langtrukkent forløp, mistanke om komplikasjoner, eller dersom sekresjon fra øret varer i mer enn to døgn. På slike infeksjoner har antibiotika ingen effekt. De lindrer heller ikke. De er nødt til å invadere en vertscelle og overta dens maskineri for å kunne lage flere viruspartikler. Vi bruker antimykotika mot sopp, antiviralia mot virus og antibiotika mot bakterier.


Hvem blir resistente? La oss oppklare en ting: Mange tror det er vi som kan bli resistente mot antibiotika. Noen bakterier er naturlig resistente overfor enkelte antibiotika. Både disse og andre bakterier kan utvikle resistens mot antibiotika som de utsettes for.


I mange tilfeller er slike øvre luftveisinfeksjoner forårsaket av virus , og antibiotika har ingen innvirkning på virus. Noen ganger kan det være grunn til å vurdere antibiotika , men som oftest ikke, sier Astrup. Simonsen mener at fleste halsbetennelser skyldes virusinfeksjon, dette ser man enkelt på gode hurtigtester som brukes ganske. Når det oppstår infeksjonssykdom kan den ha ulike årsaker.


Hva gjør antibiotika ? Infeksjoner kan blant annet utløses av bakterier, virer og parasitter. Derfor vil antibiotika ikke ha effekt ved for eksempel infeksjon med virus. Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust. Lungebetennelse (pneumoni) skyldes en bakterie- eller virus -infeksjon som gir betennelse i lungevevet. En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika.


Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg