onsdag 14. november 2018

Bipolar behandling

Kjøp din hos Fedon og få fri frakt! Bipolar lidelse er en langvarig, psykisk lidelse, men med riktig behandling får de fleste hjelp til å holde symptomene under kontroll. Alle undergrupper av bipolare lidelser kan behandles, også rapid cycling.


Bipolar behandling

Både depresjon og mani kan behandles effektivt med ECT, men i Norge er indikasjonen begrenset til alvorlige depresjoner. Vedlikeholdsbehandling med ECT av personer med bipolare lidelser som er vanskelig tilgjengelig for annen behandling har vist seg effektiv. Det finnes ulike typer behandling av bipolare lidelser. Her kan du lese om de vanligste alternativene. Ved bipolar lidelse type opplever du ikke episoder med mani, men det som kalles hypomani.


Ikke alle som har diagnosen bipolar lidelse ønsker medikamentell behandling. Bipolarforeningen er nøytrale i forhold til valg som tas av enkeltpersoner og vi anbefaler alltid å snakke med fastlege eller andre behandlere. Behandling av bipolar lidelse varer livet ut.


Bipolar behandling

Du kan være frisk i lange perioder, men du bør likevel gå på forebyggende behandling for å unngå tilbakefall. Regelmessig oppfølging og psykologisk behandling er viktig. Personer med bipolar lidelse har en tendens til å svinge mellom maniske og depressive episoder, men hos de fleste er det oftest depresjonsperioder. Hyppigheten av slike episoder varierer fra pasient til pasient, og det avhenger også av om pasienten står på behandling eller ikke.


Bipolare lidelser inndeles i type I og type II. En som har en bipolar lidelse kan ha store svingninger, og tilstanden pendler mellom dyp depresjon og passivitet til oppstemthet og en svært aktiv væremåte - også kalt mani. For å forhindre tilbakefall av sykdommen anbefales kognitiv atferdsterapi i tillegg til behandling med medisiner.


Bipolar behandling

Du vil da lære å kjenne igjen begynnelsen på en depresjon eller mani, og stanse den ved hjelp av det du har lært i behandlingen. Tyngden og den omsluttende effekten av en vektdyne kan bidra til bedre og dypere søvn. Dårligere behandling i Nord-Norge. Tidligere var det nesten bare fokus på medisiner i behandlingen av bipolar lidelse.


Det var lite oppmerksomhet rettet mot hvordan sykdommen kunne bli påvirket av personene selv og pårørende. Medisiner er viktig for de fleste med bipolar lidelse, men fortsatt er det mange pasienter i Norge som kun medisineres. Tillegg av stoffskiftemedisin kan også være aktuelt. Både medikamentell behandling og psykologisk behandling er nødvendig for å gi be. Kan du bli bedre eller frisk av psykoselidelse og bipolar lidelse?


Svaret er helt klart ja! Vi vet at de fleste som får psykose- eller bipolar lidelse blir bedre på en eller annen måte, og at noen blir helt friske. Bortsett fra medisiner og psykiatrisk behandling , er det lite man kan gjøre mot bipolar lidelse. Selv om medisiner og samtaleterapi er viktig, er riktig livsstil til god hjelp.


Dette gjelder både i behandlingen av en aktuell episode (mani eller depresjon), og i forebyggingen av nye episoder. Det er glidende overganger, men har man mange plager, kan det hende man oppfyller kriteriene for det som kalles bipolar lidelse. En diagnose sier ikke noe om hvem man er, men kan oppsummere plager og utfordringer man har i hverdagen, og kan utløse rettigheter til for eksempel behandling.


Bipolar behandling

Diagnostikk og behandling av disse lidelsene er en spesialistoppgave. Hva er bipolar lidelse? Foreldre til barn med bipolare lidelser beskriver symptomer hos barna allerede før tre års alder - i form av søvnvansker, humørsvingninger, sinne, uro og angst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg