mandag 5. november 2018

Hoste og feber barn

Presise og raske termometer for måling av feber. Dersom du gjentatte ganger får hoste om natten, eller etter fysisk anstrengelse. Dette kan være et tegn på astma.


Dersom du har et lite barn som har en gjøende eller svært plagsom hoste. Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon.

C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. Denne saken fokuserer på det som er spesielt ved feber hos barn. For mer om feber generelt, se denne saken. Barn med forkjølelse hoster ofte.


Slike brekninger er ufarlige. Noen virusinfeksjoner kan gi hoste i opptil et par måneder uten at barna har andre plager. Mange barn har gjentatte luftveisinfeksjoner med snue, hoste og feber.


Her finner du en oversikt over ulike grunner til at barn hoster, og en rekke tiltak mot hoste hos barn.

Hoste er oftest ufarlig og skal vanligvis ikke behandles. Den vanligste årsaken til hoste er forkjølelse. Forkjølelse gir rennende nese, sår hals og hoste , noen kan også ha litt feber.


Ifølge Hermansen, som også er fastlege i Grue kommune, er det helt normalt at et barnehagebarn er forkjølet så ofte som en gang i måneden gjennom hele vinteren og våren. Noen barn kan hoste til de brekker seg. Ifølge Helsebiblioteket har barn normalt seks til åtte forkjølelser i året. Utslett med feber kan ha en rekke årsaker, men særlig hos barn er årsaken ofte en infeksjon.


En annen vanlig årsak kan være medikamentreaksjon, mens smittsom hjernehinnebetennelse er en sjelden årsak. Luftveisinfeksjon er vanlig blant barn , og høsten og vinteren er høysesong. I gjennomsnitt har barn under seks år omtrent seks luftveisinfeksjoner forårsaket av virus hvert år.


Hosten skal tas på alvor hvis barnet også blir tungpustet, og det anbefales da å ta kontakt med lege, sier Moe. For barn under seks måneder skal du ha lav terskel for å kontakte lege hvis barnet får luftveisinfeksjon med hoste og feber. Disse barna kan raskt få problemer med å få i seg nok væske hvis de blir syke, sier hun. Ved feber hos barn under måneder. Hvis barnet er medtatt etter avkjøling og febernedsettende medisin.


Nakkestivhet kan være et symptom ved hjernehinnebetennelse. For hva er høy feber , og hva er forskjellen på når små barn har feber og når større barn har feber ?

En vanlig regel for foreldre er at man oppsøker lege dersom barnet har hatt feber over tre dager, men det vesentlige er alltid barnets allmenntilstand. Hostesaft for barn NAF brukes som et lindrende og slimløsende middel ved hoste og seigt slim hos barn over år. Lakris har en slimløsende, antiinflammatorisk og lindrende effekt, mens Senegarot virker slimløsende. Sorbitol er et naturlig forekommende søtningsmiddel. Barnehagebarn er mye syke, noen barn blir veldig syke med høy feber og nedsatt allmenntilstand av ufarlige virusinfeksjoner, mens andre barn blir kun lett syke uten feber og gjerne med snue og hoste som eneste symptomer, forklarer Hanne May.


Som regel er barna friske igjen i løpet av en ukes tid. For foreldre kan det være fortvilende å høre at barnet ditt er plaget av kraftig hoste. Hoste blant barn er imidlertid svært vanlig, og er heldigvis oftest ufarlig. Enkelte ganger skyldes hoste en sykdom som kan eller må behandles.


Ungdom og voksne har vanligvis langvarig hoste uten kiking. Nattlige anfall er typisk. Vaksinerte har mildere forløp. Bronkialt fremmedlegeme. Plutselig innsettende hoste , dyspné og cyanose.


Hjertesvikt med lungestuvning. Kjemisk irritasjon av luftveiene grunnet eksponering for støv, gass og damp. Hoste og andre luftveissymptomer.


Ved hoste uten feber kan barnet gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det. Det er kroppen selv som forårsaker feberen. Ved langvarig eller kraftig hoste bør barnet undersøkes for blant annet kikhoste. Et av de vanligste symptomene på mykoplasmainfeksjon er plagsom tørrhoste, det vil si hoste uten oppspytt.


Sykdommen skiller seg også fra vanlig lungebetennelse ved at den utvikler seg langsommere og har et mer langtrukket forløp. Den medfører ofte hodepine, sår hals, heshet og som regel bare beskjeden feber.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg