torsdag 1. november 2018

Blodtrykk høyt

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Høyt eller lavt blodtrykk gir ofte ingen symptomer eller plager, men kan likevel være farlig for helsa. Sjekk hva som er normalt blodtrykk ved ulike aldre. De fleste som har høyt blodtrykk , føler seg ikke syke. Mange tror at de vil kjenne det dersom blodtrykket blir for høyt , men høyt blodtrykk gir deg vanligvis ingen symptomer.


Høyt blodtrykk øker risikoen for hjertesykdom, hjerneslag, nyresykdom og utposning på hovedpulsåren.

Hva er høyt blodtrykk ? Hjertet er en muskel som pumper oksygenholdig blod rundt i alle deler av kroppen. Når hjertet trekker seg sammen (hjertets systole), pumpes det blod ut i den store pulsåren (aorta), og videre ut i pulsårene til kroppens organer. I Norge har rundt av den voksne befolkningen høyt blodtrykk. Det er en myte at høyt blodtrykk har ikke noe med personlighet å gjøre, og det er ikke slik at folk med høyt blodtrykk er nervøse, hyperaktive folk.


Hvorfor er det så viktig å ha et normalt blodtrykk , og hva bør blodtrykket helst ligge på? Hvor farlig er egentlig høyt blodtrykk ? Kan vi gjøre noe selv for å senke trykket? Er lavt blodtrykk like ille?

Her får du svar på alle de viktigste spørsmålene om både normalt, lavt og for høyt blodtrykk. Personer som har gått med høyt blodtrykk i mange år, har ofte fortykkelse av veggen i venstre hjertekammer. Dette er tegn på at hjertet er belastet. At noen har høyt blodtrykk betyr altså at de også har høyt blodtrykk når de normalt sett ikke burde hatt det, for eksempel når de hviler. Regelmessig fysisk aktivitet og trening er for mange minst like god behandling av høyt blodtrykk som medisiner.


Og så hjelper det mot mange andre sykdommer og plager, og det gir velvære dersom man finner en passende treningsform. Over prosent av den norske befolkning – ca. Hg systolisk blodtrykk. Dersom du går med høyt blodtrykk i flere år, kan dette føre til et overbelastet hjerte og fortykkelse av veggen i venstre hjertekammer.


Stress, overvekt, inaktivitet, høyt saltforbruk og et dårlig sammensatt kosthold kan bidra til blodtrykket. Blodtrykk angis med to tall atskilt av en skråstrek. Det regnes som en kardiovaskulær sykdom og kan forårsakes av hjerteinfarkt. Hypertensjon øker mengden blod pumpet av hjertet per minutt og innsnevrer blodårene. Slik kan du redusere høyt blodtrykk selv.


Leger kaller ofte høyt blodtrykk for hypertensjon. Hvis du har én høy blodtrykksmåling, må du måle blodtrykket ved to eller flere anledninger for å bekrefte at du har høyt blodtrykk. Du bør også måle blodtrykket i begge armene.


Jeg har fått høyt blodtrykk Er det farlig?

For høyt blodtrykk (hypertensjon) er en svært vanlig tilstand. Det medfører en ekstra belastning på hjertet som må pumpe blod mot en større motstan og det øker den mekaniske påkjenningen på blodårene. Ved lett forhøyet blodtrykk kan mange redusere dette ved livsstilsendringer, men noen vil også trenge legemidler. Enkelte kan merke tretthet, lett hodepine, svimmelhet og neseblødninger.


Figuren av systolisk blodtrykk er generelt ansett som normal hvis den er under 12 mens systolisk blodtrykk tall som er høyere enn 1er vanligvis tatt for å indikere høyt blodtrykk , eller hypertensjon. Hvis en person har en systolisk verdi mellom disse to tallene, er de vanligvis ansett for å være grensen for høyt blodtrykk. Utsatt for svangerskapsforgiftning. Svangerskapsforgiftning kjennetegnes av forhøyet blodtrykk og eggehvite i urinen.


Noen kan få hodepine, men det er snarere unntaket enn regelen. Og hvis du samtidig røyker har høyt kolesterol eller har diabetes mangedobles risikoen, legger Elling til. Les også: Det er hjelp å få mot hetetokter, tørre slimhinner og søvnproblemer Folk flest dør av denne.


Kvinner rammes oftest av høyt blodtrykk etter 65-årsalderen, mens menn rammes etter fylte år. Det kan være mange forskjellige årsaker til et høyt blodtrykk , og ofte kjenner vi ikke den direkte årsaken. Høgt blodtrykk (hypertensjon) er ein svært vanleg tilstan som er vanlegare di eldre ein blir.


Dei fleste med høgt blodtrykk blir behandla av fastlegen, men hos enkelte kan det vere aktuelt å tilvise til spesialist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg