fredag 2. november 2018

Symptomer på adhd hos jenter

Søk etter partnere lokalt i ditt område. Symptomer og tegn på ADHD deles i to hovedtyper. Den ene er uoppmerksomhet, som kan være at man ikke klarer å fokusere på detaljer, ikke ser ut til å høre etter, og ofte mister ting. Den andre er hyperaktiv atferd og impulsivitet, som kan være uro, at man ofte forlater pulten sin i timen, har vanskelig for å være stille, avbryter andre og har problemer med å vente på tur.


Symptomer på adhd hos jenter

Det er også noen jenter som er hyperaktive og impulsive. Disse jentene blir ofte kalt guttejenter. De havner fort i bråk, blir lett sinte og deltar i blant i slåsskamp. Men det er viktig å huske på at de som har ADHD , ofte har mange gode kvaliteter også.


De er ofte kreative og flinke til å lage ting. Kilde: Helt hyper, Mariann. Unge jenter med ADHD blir ofte ikke identifiserte og diagnostiserte før utfordringene deres i skolen bli kroniske og problematiske. Derfor lider mange jenter og kvinner i det stille.


Langt flere gutter enn jenter blir diagnostisert med ADHD. I voksen alder utjevnes dette forholdet, noe som tyder på at lidelsen er underdiagnostisert hos jenter. Kan uoppdagede ADHD - symptomer gjøre tilstanden mer alvorlig?


Mens gutter kan være mer hyperaktive og vise flere atferdsproblemer, jenter er ofte mest uoppmerksom. Ofte blir jentene ikke riktig diagnostisert med ADHD fordi deres symptomer kan være mer subtil. Jenter med ADHD fremstår oftere med symptomer på uoppmerksomhet sammenlignet med gutter.


Jenter har ofte mindre eller ingen atferdsforstyrrelse slik at de kan være mindre påfallende. Hos jenter med ADHD blir vansker med oppmerksomheten ofte ikke oppdaget. De tre viktigste er uoppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsivitet.


Noen mennesker kan vise tegn på alle tre symptomer (kombinert ADHD ), mens andre bare har en eller to typer symptomer. Det skal og alltid avklares at det ikke er andre årsaker til symptomene, feks angst eller depresjon som man ofte ser hos de med ADD og ADHD. Når vi snakker om ADHD vil kanskje hyperaktivitet og konsentrasjonsvansker være noe av det første du tenker på. ADHD kan oppdages ved at spesiell oppførsel blir identifisert.


Og selv om dette er viktige symptomer er det ikke nødvendigvis slik at alle med ADHD oppfører seg likt. De fleste undersøkelsene på ADHD har blitt gjort på gutter i en viss barnealder. Personer med ADHD har ofte mye uro i hender og føtter. På skolen kan for eksempel barn med ADHD forlate plassen sin i timen og løpe omkring.


Kjønnsforskjeller: Befolkningsundersøkelser viser at dobbelt så mange gutter som jenter har symptomer på ADHD. Blant barn som henvises til spesialist, er det inntil ni gutter for hver jente som får diagnosen ADHD. ADHD er en tilstand som ofte forbindes med konsentrasjonsproblemer og hyperaktivitet. Diagnosen kan påvirke hverdagslivet negativt, for eksempel gi dårligere mestringsfølelse i jobb og skole og forstyrre relasjoner til andre. I denne oppgaven er hovedtemaet jenter med ADHD.


Siktemålet med oppgaven var å finne ut hva som kan kjennetegne jenter med ADHD i lys av at samfunnet generelt vet lite om hvordan ADHD kan arte seg hos jenter. ADHD er i stor grad beskrevet ut ifra et gutte perspektiv siden forskningen på ADHD i stor grad har vært på gutter. Noen blir svært impulsive og gjør eller sier ting uten å tenke seg om og klarer for eksempel ikke å vente på tur. Barn og unge med ADHD er ofte svært fysisk aktive eller urolige, men jenter kan ha mindre hyperaktivitet enn gutter.


Det kan gjøre ADHD vanskeligere å oppdage hos jenter. Det viser en oversikt over ADHD blant voksne publisert i WebMD 1. Artikkelen du leser her er basert på denne oversikten. Hvis voksne med ADHD til stadighet kommer for sent på jobben eller til andre hendelser, innser de gjerne problemet, men de har vansker med å forhindre at det skjer. ADHD hos voksne følger et litt annet mønster enn hos barn. Psykolog Nina Rohrer-Baumgartner tok tidligere i år en doktorgrad ved Folkehelseinstituttet på ADHD - symptomer og språklige ferdigheter hos små barn.


Hun jobber nå ved Sunnaas sykehus, og forteller at det er uvanlig å diagnostisere små barn i Norge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg