mandag 19. november 2018

Akutt halsbetennelse

Symptomer og tegn på tonsillitt er feber, svulne tonsiller, sår hals, svelgevansker, grøtet stemme og ømme lymfeknuter på siden av halsen. Det er en tilstand som vanligvis går over av seg selv, men noen ganger tilkommer. Halsbetennelse er en akutt infeksjon av mandlene i svelget. Typiske plager ved halsbetennelse er plutselig halsvondt, svelgebesvær, feber og pusspropper på mandlenes overflate.


De fleste med halsbetennelse oppsøker ikke lege. Sykdommen kan skyldes virus eller bakterier. Les mer på apotek1. Virus er den hyppigste årsaken, bakterier mer sjeldent. Både etiologisk, klinisk, diagnostisk og behandlingsmessig er faryngitt og tonsillitt svært like, og ofte foreligger tilstandene samtidig (faryngotonsillitt).


Omtrent av tilfellene skyldes virus (adeno-, influensa-, rhino-, RS- og coxsackievirus). Tilstanden viser seg som en akutt febersykdom en til to uker etter for eksempel en halsbetennelse. Akutt revmatisk feber.


Akutt halsbetennelse

Dette skyldes blant annet at det lymfatiske vevet begynner å skrumpe etter puberteten. Ring 1når det er akutt og står om liv. Både virus og bakterier kan forårsake en halsbetennelse.


Det å oppleve akutt og nesten fullstendig hørselstap slik du her gjør, er en hastesak. Jeg synes du skal ringe fastlegen din idag slik at du kan få ordnet en time hos en ØNH-lege, eller evt gå via legevakten. Bor du et sted hvor du kan bestille time direkte hos en ØNH-lege, så gjør det. Typiske symptomer er smerter i øret i forløpet av en forkjølelse. Smertene starter ofte om natten, og forverres når barnet ligger.


I halsen vil man kunne se at svelgvegg og tonsiller er røde, ved tonsilitt kan tonsillene være hovne og ha pusspropper. Ved akutt halsbetennelse forårsaket av infeksjon har pasienten også ofte feber. Dersom tilstanden skyldes akutt halsbetennelse , vil den vanligvis gå tilbake når betennelsen er over. Hoven slimhinne i bihulene øker risikoen for at bihulene tettes til og utvikling av bihulebetennelse. Hos barn utvikler symptomene seg raskt, hos ungdom og voksne mer gradvis.


Etter hvert blir det vanskelig å svelge, stemmen blir tykk, det kan bli tungt å puste, og kanskje høres piping eller hvesing hver gang pusten trekkes inn. Hva er årsakene til akutt bronkitt? I krater og groper på tonsillene som er skapt av streptokokkinfeksjonen kan det utvikles anarobe bakterier. Ei auking av antistreptolysin O-antistofftiter ved 3—veker etter akutt infeksjon kan gje retrospektivt prov for streptokokk gruppe A-infeksjon og er rekna som definitivt prov for infeksjon.


Akutt halsbetennelse

Auka utskilling av fosfolipase Aog endring i feittsyremetabolisme hjå pasientar med halsbetennelse kan ha diagnostisk signifikans. Bihulebetennelse kan vare lenge, og varer den over måneder kalles det kronisk bihulebetennelse. I sjeldne tilfeller kan bihulebetennelse forårsake alvorlige problemer som påvirker hjernen og øynene. Jeg her fått akutt tonsilitt- halsbetennelse.


Var på legevakten i dag med sterke svelgesmerter, og fikk resept på Azitromax. Mange får halsbetennelse hver eneste vinter og vår. En akutt halsbetennelse er svært vanlig og skyldes i de fleste tilfeller luftveisvirus, ifølge Norsk Helseinformatikk - NHI. Vanligvis går denne tilstanden over av seg selv, men noen ganger blir det bakterieinfeksjon som krever antibiotika og man må til slutt fjerne mandlene.


Akutt halsbetennelse

Legevakthåndboken - for leger i vakt. Skjemaet legger ved informasjon om din datamaskin. Dette er kun teknisk informasjon med tanke på support, og kan ikke spores tilbake til deg som person. Det går kanskje flere år mellom hver gang en allmennpraktiserende lege ser en pasient med akutt nyrebetennelse. Hva kan øke risikoen for at jeg får nyrebetennelse?


Bortsett fra å ha hatt halsbetennelse kjenner vi ingen sikre risikofaktorer. En irritasjon i slimhinnene kan føre til at disse blir betente og hovner opp. Skarlagensfeber (scarlatina): Noen GAS-stammer danner pyrogene toksiner. Scarlatina utslettet skyldes immunresponsen på disse toksinene.


Akutt halsbetennelse

Vanligvis har pasienten halsbetennelse , men det kan også ses ved impetigo. Feber, tegn til faryngitt eller tonsillitt, initialt hvit og senere rød bringebærtunge (papillehypertrofi).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg