onsdag 28. november 2018

Downs syndrom levealder

Disse er spesielt markerte ved livets begynnelse og slutt. Hjernens vekst og forandring i barndommen bidrar sammen med utdanning og sosialt samspill til en økt ervervelse av ferdigheter. Tilstanden skyldes en genfeil i kroppens celler. Det er den vanligste årsaken til kognitiv svikt. Et syndrom er et uttrykk for en samling symptomer og tegn som ofte opptrer sammen.


Trisomi er den mest vanlige, cirka prosent har denne typen. Down syndrom er den hyppigste årsaken til psykisk utviklingshemming i verden. Genfeilen fører til mangelfull utvikling av eggstokkene og østrogenmangel når de kommer i puberteten.


Downs syndrom (også kalt trisomi 21) er den hyppigste formen for utviklingshemming. Her presenteres av og til ny litteratur vedrørende DS. Vanligvis har barnet fått et helt kromosom nr. Det kan blant annet føre til skader og sykdom i øyne, ører, mage-tarmkanalen, hjertefeil og i skjelettet.


Retts syndrom er en sjelden lidelse som primært ses hos jenter. Dette skyldes først og fremst store fremskritt innen hjertekirurgien, men også bedre resultater ved behandling av leukemi. Utviklingshemning brukes om en medfødt eller tidlig oppstått, varig kognitiv funksjonsnedsettelse.


Det er så få som får påvist Downs årlig, at dette er mulig å få til i praksis. Alle med påvist Downs burde få tilbud om å møte en familie som vår, og få et innblikk i hvordan det er. Dette henger ikke sammen med forståelsen av ordene eller evnen til å skjønne hva andre sier. Manglende eller store problemer med verbal tale, kan føre til at barnet blir undervurdert i forhold til sine evner.


Downs syndrom levealder

Vi utvikler regional retningslinje for spesialisthelsetjenestenes oppfølging av barn og unge med Down Syndrom. Utkast til retningslinje har vært på høring og vi arbeider nå med å ferdigstille retningslinjen. Kunnskapen om diagnosen har de siste årene økt betraktelig. Min for forståelse er også preget av at det er stort fokus på brus, pølser og potetgull o. Dette betyr at foreldre kan benytte seg av generelle tilbud for målrettet spesialbehandling.


Det er viktig å optimalisere forholdene rundt læring og utvikling, og involvere hjelpeapparatet i dette arbeidet. Som foreldre må man derfor forholde seg til en rekke offentlige instanser og tilbu noe som til. En norsk studie tyder på at primært Sjøgrens syndrom forekommer hos cirka prosent av befolkningen. Mer enn prosent av de som har Sjøgrens syndrom er kvinner, og de fleste er over år når de blir syke.


Barn får sjeldent Sjøgrens syndrom. Hva som forårsaker sykdommen er ukjent. Etter norsk orddanningsmønster er begge de to første variantene mulige, jamfør gatenavn som Ivar Aasens gate eller Ivar Aasen-gata. Barnet HAR Downs Syndrom eller ei ja.


Men hvordan barnet fungerer er ulikt. Så tipper at det er det de mener med mild downs syndrom. Noen barn vil aldri få talespråk, går og beveger seg veldig dårlig, meget uselvstendig etc. Mens andre går og løper, kan snakke, kan ta vare på seg selv.


Downs syndrom levealder

Ni av ti velger å avbryte svangerskapet, viser beregninger fra Medisinsk fødselsregister.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg