fredag 30. november 2018

Symptomer på autisme

Symptomer og tegn på autisme. Barnet kan virke normalt de første månedene av livet. Så kan foreldrene merke at barnet interesserer seg mindre for andre mennesker, også dem selv. Tilstanden påvirker sosialt samspill, språk og atferd.


Ulike symptomer og tegn innenfor disse hovedområdene kan opptre med ulike grader av alvorlighet. Det finnes ingen blodprøver eller andre medisinske tester som kan påvise autisme.

Noen syndromer har spesielle kjennetegn ved utseende. Slik er det ikke ved autisme eller asperger. Personer med autisme skiller seg i alminnelighet ikke utseendemessig fra andre, noe som kan gjøre det er vanskelig for omgivelsene å forstå funksjonshemningen. Institutt for psykologi og associate research scientist ved Yale University School of Medicine, Yale Study Center, Roald Øien, forsker på autisme ved Institutt for psykologi ved UiT – Norges Arktiske Universitet, og er selv far til et barn med ASF. Et barn med ASF er et fullverdig barn på lik linje med andre.


Imidlertid kan kjennetegnene være mindre tydelige hos yngre barn, og det kan være store individuelle forskjeller. Autisme = en spekterdiagnose. Hver video er presentert med kommentarer som forklarer hvordan de spesifikke atferder ved barnet enten er tegn på autisme eller på en normal utvikling.


Dette påvirker hvordan barn med ASF utvikler seg.

Mange får problemer med å fungere sosialt og på skolen. De fleste barn med ASF viser tydelige tegn på diagnosen innen fylte tre år. Alvorlighetsgrad og symptomer kan imidlertid variere fra person til person. Det forskes i dag en del på det å finne tidlige symptomer på autisme. Den største fordelen med tidlig å kunne finne de barna som er i faresonen, er at man da kan stimulere hjernen i den viktige utviklingsperioden frem til 2-års alder.


Tegn og symptomer på høyt fungerende autisme hos voksne Foreldre og medisinske fagfolk ofte fange de tegn og symptomer på høyt fungerende autisme hos barn tidlig, men noen individer når voksen alder før de blir anerkjent som autist. Mange ungdommer og voksne med ASF har enkelte trekk som kan minne om de symptomene man ser ved schizofreni. For å skille på om symptomer og atferd representerer en begynnende schizofreniutvikling eller er en del av personens autisme -særegenhet, er det viktig med en grundig kartlegging av hvordan personen fungerte og tenkte før. Kjernesymptomene er manglende sosiale ferdigheter, språk- og kommunikasjonsvansker og repeterende og stereotyp atferd. Jeg lurer faktisk på det samme om meg selv (jeg er heller ikke ts, la oss si at jeg heter Tom).


Denne filmen består av seks videoklipp hvor småbarn som ikke viser noen tegn til autisme sammenlignes med småbarn som viser tidlige tegn på autisme. Jeg har alle de klassiske ADHD symtomene i voksen alder, glemsom, rotehue, kommer ikke igang med ting, kommer for sent til avtaler osvosv, men jeg var visst ganske grei og rolig når jeg var liten, og foretrakk å holde meg mye for meg selv. Helles sier at synet på nevropsykiatriske sykdommer har blitt forandret de siste årene. De guttene som var med i min avhandling, hadde en veldig tydelig Aspergerproblematikk og mer omfattende symptomer enn mange som får diagnosen i dag. Men den måde, som den kommer til udtryk på i dagligdagen, kan påvirkes og ændres af udvikling og læring.


Det kan være vanskelig for lærerne å tro på foreldrene som forteller om store følelsesmessige reaksjoner hjemme, om utmattelse, skolevegring og gråt – særlig hvis eleven er snill og flink på skolen. Noen barn med autisme og Aspergers syndrom kan virke sosiale med venner rundt seg, og de kan i noen grad føle for et sosialt fellesskap. Det er ulik grad av utviklingshemming hos omlag prosent av personene med autisme.


Kombinasjonen epilepsi og autisme skyldes noen ganger en underliggende sykdom, som gir økt risiko for begge tilstandene.

Resultatene tyder på at barn med autisme ikke tar så mye initiativ til å kommunisere med voksne som normalt når de er spedbarn, sier forsker Terje Falck-Ytter ved institutt for psykologi ved Uppsala universitet. Barna satt på sine foreldres knær da en uvanlig og fargeglad lampe plutselig begynte å blinke. Barn med atypisk autisme kan oppleve utbrudd hvis spesifikke tidsplaner ikke holdes.


Ergoterapi er ofte brukt for å hjelpe barn med autisme å forbedre sin evne til å bevege kroppen sin slik at de kan bruke saks, ri trehjulssykler og fangst baller. Fire ganger så mange gutter som jenter får diagnosen klassisk autisme. Ny forskning viser at gutter og jenter viser symptomer ulikt, og forskere lurer på om diagnosekriteriene ikke fanger opp jenter godt nok, ifølge en artikkel fra uit. Har mest sannsynlig prøvd en rekke medisiner for å behandle symptomer.


Er sensitiv ovenfor medisiner og alt annet hun putter i kroppen, så kroppen kan ha uventede reaksjoner på medisiner og mat. Når psykologen peker på et klistremerke på veggen, forstår han med en gang hva det betyr — at han skal se etter det som blir pekt på. Etterpå ser vi en gutt på samme alder som viser tegn på autisme. Han stirrer på psykologens pekefinger istedenfor å se i retningen han peker.


Legen bør også vurdere deg ut fra symptomer , ikke bare blodprøver. Hvis du har fått en diagnose og fortsatt har mange av disse symptomene, er det på tide å bli mer informert om bedre thyroideabehandling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg