tirsdag 6. november 2018

Gulsott hos voksne

Gulsott hos voksne

Den er karakterisert ved den gule pigmentering av huden, og det hvite i øyet. Andre symptomer inkluderer en lys, nesten hvit avføring og mørk urin. Uten å si det helt sikkert, så tror jeg at gulsot hos voksne er et symptom på sykdom. Hepatitt (A,B,C) er gulsott et symptom på sykdommen.


Gulsott hos voksne

Så hvis du slår opp på disse sykdommene finner du gjerne mer om det. Gulsot er sikkert et tegn på andre sykdommer i leveren også. Hva er gulsott hos nyfødte?


Det nyfødte barnet har en gulaktig farge i huden, og kan nærmest se ut som det har ligget og solt seg. Gulsott har den medisinske betegnelsen ikterus. Hos nyfødte går mange blodceller i stykker i løpet av de første dagene barnet lever.


Gulsott hos voksne

Derfor er gulsott hos spedbarn vanlig. Symptomene skyldes at gallefargestoffer, som normalt utskilles med avføringen og urinen, hoper seg opp i blod og vev. Leveren hjelper til med å skille ut bilirubinet. Men i løpet av disse ukene bør foreldre være årvåkne overfor endringer i barnets gulsott og adfer og ta barnet med på regelmessige kontroller hos lege eller på helsestasjon.


Hos av barna som fullammes kan man fortsatt se gulsott i ansiktet uker etter fødsel. Også dette er en uskyldig tilstand. Blodgruppe-uforlikelighet (Rhesus-uforlikelighet) var tidligere en hyppig årsak til gulsott hos nyfødte, men forebyggende tiltak har gjort at dette har blitt mer uvanlig i land med moderne helsetjeneste.


Treff andre voksne på møteplassen for oss over 4 og år. Denne formen for gulsott oppstår når det er inkompatibilitet mellom blodtypene til mor og foster. Dette fører til økte bilirubinnivåer fra nedbrytningen av fosterets røde blodlegemer (hemolyse). Symptomer på gulsott er definert i form av guling av slimhinner og hud som ikke kan bli ubemerket med et enkelt blikk.


Det er en sykdom i alle aldre, både hos voksne og hos barn, både hos kvinner og menn. Spesielt vanlig er gulsott hos babyer i den første måneden av livet eller allerede ved fødselen. Stor mage kan skyldes at leveren i seg selv har blitt større på grunn av den voksende kreftsykdommen eller væske ansamling (ascites) i bukhulen. I de siste 5–årene har man sett to tilfeller av kjerneikterus i Norge. Den gule fargen er da også godt synlig i det hvite i øyet, sclera.


I de fleste tilfeller trengs det ingen behandling, men i noen tilfeller kan gulsott hos nyfødte være farlig dersom det ikke behandles. Heldigvis finnes det enkel og ufarlig behandling for tilstanden, slik at alvorlige følger av gulsott hos nyfødte er svært sjelden i Norge. I den vestlige verden er paracetamolforgiftning og toksiske reaksjoner på andre medikamenter de vanligste utløsende årsakene til akutt leversvikt hos voksne.


Pasientene kan raskt utvikle multiorgansvikt med behov for avansert intensivbehandling. De vanligste komplikasjonene er hepatisk encefalopati, akutt nyreskade og koagulasjonsforstyrrelser. Lett gulsott , som opptrer hos mange spedbarn et par dager etter fdselen, skyldes ogs hemolyse. Gulsot hos voksne kan skyldes en rekke ufarlige eller livstruende forstyrrelser.


Gulsott hos voksne

Ti årsaker til gulsott hos voksne er. Share Tweet Pin it. De fleste bruker begrepet gulsott for å forstå hepatitt, eller Botkins sykdom. Det bør spises i små porsjoner hele dagen.


Mulig med gulsot hos voksne , et lett kosthold høyt i karbohydrater, som normaliserer leveren. Metoder for forebygging og behandling av gulsott hos voksne. Det skal huskes at i ulike former for gulsott må observeres hos legen. Når et barn blir født, er en av de.


April by Aldrich. Siden gulsott er først og. Det er mange forskjellige sykdommer som kan forårsake leverskader og andre forhold som fører til gulsott hos voksne.


Lus kan smitte bde voksne og barn. Imidlertid er gulsott hos voksne alltid grunn til bekymring. Enkelte personer fr gulsott , det vil si gulfarging av hud og det hvite i ynene samt mrk urin og lys avfring.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg