onsdag 21. november 2018

Jernmangel symptom

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Jernmangel påvises gjennom måling av lave verdier av blodprøven ferritin. Også andre blodprøver kan bidra til diagnosen.


Jernmangel symptom

I unntakstilfelle stilles diagnosen ved mikroskopi av beinmargsutstryk. Det er usikkert om jernmangel alene kan gi symptomer, meningene om dette er delte blant fagfolk. Men anemi kan også oppstå av andre grunner, for eksempel vitamin B-mangel, folsyremangel, sykdom i benmargen eller økt nedbrytning av blodet. De selges reseptfritt på apotek og fås både i lave doser (9-mg) og høye doser (1mg).


Spesielt om du velger et tilskudd med høyt jerninnhol kan det gi bivirkninger som kvalme, magesmerter, hard eller løs mage. Anemi grunnet jernmangel er vanlig og skyldes mangel på jern. Uten nok jern kan kroppen ikke produsere nok hemoglobin, proteinet som lar røde blodlegemer frakte oksygen. De første tegnene på jernmangel er gjerne at man blir litt blek rundt munnen og at man blir trøtt. Det er imidlertid ofte slik at jernmangelen kommer snikende, og derfor er det ikke sikkert at man merker noe til det i det hele tatt.


Jernmangel symptom

Legen din kan gjøre flere tester for å finne ut hvorfor du har jernmangel. For eksempel kan legen undersøke om det er skjult blod i avføringen, og om det er grunn til å undersøke øvre og nedre del av tarmen. Hvem er mest utsatt for jernmangel ? Bruk av vanlig spiral vil ofte øke menstruasjonsmengden, mens en hormonspiral vil redusere blødningene. Rundt prosent av kvinner i fruktbar alder lider av jernmangel , og rundt prosent vil etterhvert utvikle det som kalles jernmangelanemi. Hodepinen din kan også være symptom på noe annet enn jernmangel.


Microsoft kan få en andel av inntektene dersom du kjøper noe ved å klikke på de anbefalte lenkene i denne artikkelen. Ved jernmangel kan det påvises lavt serumjern i kombinasjon med lav metning av transportproteinet transferrin. En indirekte måling av kroppens jernlager får man ved å bestemme nivået av ferritin i blodet. Jernmangelanemi er ikke en sykdom i seg selv, men et symptom på at noe ikke fungerer som det skal. Det er derfor viktig å finne årsaken, slik at en eventuell underliggende sykdom kan behandles.


I tillegg kan det være nødvendig med jerntilskudd. Klassisk symptom er synkebesær. Denne tilstand er et forstadie til kræft og skal følgelig helst undgås.


Når jernnivåene er ubalanserte eller unormale, sender kroppen bestemte signaler som vi ikke kan ignorere. Konsekvensene av jernmangel forårsaker mange negative ulemper for kroppen vår, og det er viktig å vite om det. Det er viktig å påvise jernmangel og utrede årsaksforhol ettersom mangel kan være sekundært til alvorlig sykdom. Diagnosen jernmangel er i stor grad basert på biokjemiske og hematologiske laboratoriefunn, men det er ingen standardisering eller konsensus om tolkingen av slike funn. Symptomer på D-vitaminmangel.


D-vitamin bidrar til å opprettholde en god helse, og kroppen vår bruker blant annet dette til å holde hjertet, hjernen, lungene, benbygningen og musklene sunne og friske. Hva er symptomene på jernmangel ? Grav anemi pga jernmangel er relativt sjelden, men forekommer for eksempel hos ekstreme melkedrikkere, oftest rundt 1–2- års alder. Ellers ved kroniske tarmsykdommer.


Lav blodprosent kan oppstå som følge av svært mange kroniske sykdommer, opplyser Barexstein.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg