torsdag 15. november 2018

Løs mage og kvalme

Når gir kvalme og oppkast grunn til å ringe legen sin? Akutt oppstått kvalme og oppkast kan skyldes en infeksjon i mage -tarm-kanalen. Dette går som regel raskt over, men har man mistet mye væske og er medtatt bør man kontakte lege.


Ikke sjelden er kvalme første tegn på at man har blitt gravid. De fleste har mage - tarmproblemer fra tid til annen, for eksempel luftplager, treg mage , diaré eller halsbrann.

Her finner du informasjon om plagene og gode råd som hjelper. Dersom du sliter med diaré og løs mage som varer over tid kan det også skyldes andre ting. Biolog og forfatter av boka Sprut – Historia om kroppsvæskene våre, Åsmund Husabø Eikenes, kan fortelle at de siste ti årene har forskningen som knytter hodet og tarmen sammen gjort viktige oppdagelser.


Hvis du er plaget med langvarig diaré eller løs mage , bør du kontakte lege etter dager, råder professor Trygve Hausken. Hausken er overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage -tarmsykdommer. Jeg sliter med at jeg våkner hver morgen der jeg er kvalm og løs mage.


Ingen oppkast, men skikkelig uvel. Dette gir seg utover dagen, men kommer tilbake neste morgen.

Sist jeg var hos legen fikk jeg Afipran, og det hjalp mot kvalmen. Er i ellers god allmenntilstan men det er slitsomt å gå slik og løpe frem og tilbake på toalett på. Den økte følsomheten gir seg utslag i økt muskelaktivitet i tarmveggen, og ofte uhensiktsmessig tarmaktivitet som fører til luftansamlinger, løs mage eller treg mage. Stress, bekymring, spenninger, angst og hverdagsproblemer vil hos mange utløse denne typen mageplager, men de regnes ikke som årsaker til plagene. Diare og løs mage kan ødelegge en hel ferie.


Et enkelt kjerringråd er å bruke noe som inneholder stivelse for å få slutt på diare-en. Denne medisinen kan også gis til barn Les mer om diaré. Diaré er kroppens måte å kvitte seg med problemer i fordøyelsessystemet.


Men det er ikke alltid like beleilig å få det. Barnet mitt har løs mage. Kan jeg gjøre noe med det? I de fleste tilfellene er løs mage eller diare en tilstand som varer en stund og så går over igjen av seg selv.


Før du forsøker å gjøre noe med det, må vi finne ut av hva det kan skyldes. Symptomer: Hard mage , sjeldne dobesøk, og noen ganger også kvalme eller smerter fordi du ikke får tømt deg. Dette hjelper: Det beste er derfor å drikke nok vann, og å sørge for å spise matvarer med mye fiber, som frukt og grønnsaker, korn og grovt brød.


Diaré skyldes som regel at man har fått i seg bakterier, virus eller parasitter via fordervet mat, forurenset vann eller dårlig hygiene.

Når man er i utlandet kan en fremmed bakteriekultur også gi diaré. Langvarig diaré og løs mage som varer i flere uker kan også skyldes allergi, kronisk betennelsessykdom i tarmen eller irritabel tarm. Han arbeider til vanlig med mage - og tarmsykdommer og har tidligere deltatt i et lite forsøk på dansk TVom nettopp dette temaet. Vi gjorde et lite forsøk hvor vi lot en mann drikke to liter cola. Deretter målte vi væsketallene hans (diverse salter i blodet, red.).


Vi kunne ikke se noen effekt. Mage - og tarm-problemer har blitt den nye folkesykdommen. Vi-Siblin beskrives som et romoppfyllende avføringsmiddel som også kan hjelpe mot løs mage.


Bakrus kan være ledsaget av både magesmerter og løs avføring. I abstinensfasen har alkoholikere gjerne vedvarende kvalme med oppkast og diarre, mens langvarig alkoholmisbruk ofte fører til alvorlig fordøyelsesbesvær. Ved matvareintoleranse og matvareallergi er diaré, magesmerter, oppblåsthet, kvalme og oppkast vanlige symptomer.


Cøliaki kan debutere i voksen alder etter lengre tids subklinisk forløp. Typiske symptomer er illeluktende, voluminøs eller fettglinsende avføring, oppblåst mage og flatulens. Magesmerter - hva kan det være?


Det ligger mange forskjellige organer i mageregionen som kan gi smerter. Så fint at du tok kontakt med oss I ung. Morgen kvalme og løs mage kan være så mye. Fet mat og mat som er sterkt krydret bør unngås. Rent kjøtt, fisk, kylling, kalkun og karbonadedeig er å anbefale.


Vekttap kan også være et symptom på glutenintoleranse. Dette kan forklares av en funksjonsfeil i fordøyelsessystemet. En fordøyelsesprosess som ikke fungerer kan forårsake kvalme , magesmerter eller løs mage og kan da føre til at du går ned i vekt på grunn av forringelsen av ernæring.


Har de siste årene vært plaget med treg mage og slim i avføring, men de siste dagene har jeg plutselig fått løs mage , og er også plaget med kvalme etter å ha spist. Dette gjelder særlig om kvelden, og middag har jeg ikke kunnet spise på en uke. Var hos legen etter dager, og blodprøvene han t. Her ser du symptomene, og hva du som hundeeier kan gjøre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg