fredag 16. november 2018

Isjias prolaps

Nerverotsmerter ved prolaps er en sykdom der et skiveprolaps i ryggen irriterer eller trykker på en eller flere nerverøtter. Mest kjent er betegnelsen isjias , som er en bestemt form for rotsmerter der prolapset presser på isjiasnerven. Dette fører til smerter fra ryggen og nedover foten svarende til isjias -nervens forløp. Isjiasnerven er en samling av nerver som ligger et stykke borte i fra korsryggen og mellomvirvelskivene, og en kan dermed ikke få isjiassmerter fra et prolaps. Et prolaps i ryggen skjer når den myke kjernen i mellomvirvelskivene buler ut og lekker gjennom fiberringen som den er omsluttet av.


Utbulingen av mellomvirvelskiven kan presse på nerveroten som går ut fra ryggmargen slik at den kommer i klem.

Kiropraktisk behandling av isjias. Prolaps kan ikke ses på vanlige røntgenbilder. Operasjon ved isjias ? Hvis du har et stort prolaps eller et prolaps som kan gi varig skade, blir du henvist for til vurdering med tanke på operasjon. Det er vanlig å operere et prolaps relativt tidlig etter at det oppsto, da det vanligvis gir best resultat. Man er mer utsatt hvis man har et kjent prolaps , slitasje i korsryggen, er gravid (falsk isjias ) eller danser (falsk isjias ). Når isjiasnerven blir irritert får du det som heter isjias.


Er man født med trange forhold i ryggmargskanalen og området rundt nerveroten kan man ha lettere for å få smerter fra et prolaps.

To sider av samme sak. Isjiasnerven er kroppens største nerve. Behandling av prolaps. Ryggprolaps eller skiveprolaps kan oppstå når de væskefylte skivene mellom ryggvirvlene blir utsatt for økt press som følge av en akutt eller kronisk overbelastning.


Isjias og prolaps vil gi veldig like symptom. Egentrening når man har prolaps – Retningsbaserte øvelser. Når man først har fått en plagsom prolaps i ryggen bruker vi å råde pasienten å være så aktiv som mulig. Mitt vanligste råd er å gå korte, men hyppige turer.


Dette er aller best i terreng da dette både styrker og mobiliserer den dype kjernemuskulaturen i ryggen. CT bilde av isjias grunnet lumbal spinal stenose. En prolaps i korsryggen vil i seg selv kunne gi smerter i ryggen, men hvis prolapsen klemmer på en nerve i ryggen kan du oppleve å få skytende smerter ned i benet. Hvis du får denne type utstrålende bensmerter fra en prolaps har du fått det vi kaller isjias eller isjiassmerter. Selve prolapsen kan så oppstå spontant eller etter særlige belastninger.


Det vil være sterke smerter i korsryggen (lumbago) som eventuelt stråler ut til benet ( isjias). Trene med prolaps ? Hør først med din fysioterapeut. Mange ønsker sikkert å fortsette med trening selv med en dårlig rygg.


Har man fått konstatert et prolaps i ryggen vil man alltid være avhengig av øvelser for å stabilisere den delen av ryggen for å forhindre tilbakefall.

Geléaktig masse vil da presse seg ut gjennom sprekken, og det gjør vondt i korsryggen (lumbago). Da stråler det en nervesmerte nedover beinet ( isjias ). Noen ganger gir det press mot nerveroten som ligger tett ved skiven.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg