onsdag 21. mai 2014

Symptomer høyt stoffskifte

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Høyt stoffskifte skyldes for høy produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Dette fører til at alle cellene i kroppen går på ”høygir”.


Symptomer høyt stoffskifte

Behandlingen tar sikte mot å normalisere stoffskiftet, fjerne plagene og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen. Symptomer er at øynene blir utstående, men også smerte, trykkfølelse bak øynene, ruskfølelse, tåreflo lysskyhet og dobbeltsyn. Dette betyr at alle kroppens funksjoner går raskere, og du vil kunne oppleve symptomer fra flere av kroppens organer samtidig. Lavt stoffskifte gir en rekke symptomer som kommer snikende, og det er spesielt kvinner som rammes.


En vesentlig forskjell er at mens hypertyreose ( høyt stoffskifte ) som oftest kan la seg kurere i løpet av 1-år, krever hypotyreose (lavt stoffskifte ) livslang behandling. Det fører til symptomer som nervøsitet, hjertebank, skjelvinger, varmefølelse med økt tendens til å svette, vekttap med økt appetitt, hyppigere avføring og vannlating, irritabilitet og søvnvansker. En svært sjelden gang kan høyt stoffskifte skyldes en svulst i hjernen som får skjoldbruskkjertelen til å produsere for mye tyroksin.


Slapphet og uopplagthet, vekttap (men økt appetitt) og diaré kan være symptomer på høyt stoffskifte. Les mer på Apotek 1. Ved denne tilstanden har ikke pasienten symptomer på lavt stoffskifte , men det kan tenkes at tilstanden er en forløper til lavt stoffskifte. Hvis en slik pasient etterhvert får symptomer , vil nok de fleste leger forsøke å behandle dette som ved lavt stoffskifte , men da er effekten av behandlingen mer usikker, sier Johannessen.


Velinformerte pasienter som har gått denne lange veien, oppfordrer deg til å lære av andre medpasienter og ikke la en lege diagnostisere deg bare ut fra en høy TSH. Legen må også måle fritt Tog fritt T4. Under følger symptomer på høyt stoffskifte.


I likhet med lavt stoffskifte kan tilstanden gi en rekke symptomer fra ulike kroppsorganer. For å avgjøre hvilken form for for høyt stoffskifte du har, vil det ofte være nødvendig med en eller flere billeddiagnostiske undersøkelser, thyreoideascintigrafi og ultralydundersøkelse. Hvordan behandles for høyt stoffskifte ? For høyt stoffskifte kan som regel både undersøkes og behandles uten at det er behov for innleggelse. Noen har for høyt eller for lavt stoffskifte.


Blodprøvene for mennesker med lavt stoffskifte vil vise lav FT4. Når FTer lav må derfor TSH bli høy siden utskillelsen av det ikke hemmes av FTlenger. Dette er grunnen til at det må tas blodprøve av både TSH og FT4. Mennesker med høyt stoffskifte har høy FT4.


Symptomer høyt stoffskifte

Andre opplever gradvis utvikling av symptomene over tid (gjennom flere år), og det kan da gå lenge før de får konstatert høyt stoffskifte. Ved medikamentell behandling vil Neo-Mercazole redusere eller blokkere produksjonen av stoffskiftehormoner. Bestråling eller kirurgi ender i de fleste tilfeller med at skjoldkjertelen blir ødelagt, og produserer for lite hormon.


Det betyr at man da får lavt stoffskifte , og må behandles for det. De hjelper spesielt ved å minske symptomer som indre uro, svettetendens og hjertebank. Man tilrår hyppig kontroll hos spesialist, da normalt stoffskifte er avgjørende for fosterets utvikling og for morens. Du kan også amme uten risiko for barnet. Menn kan selvsagt også ha akkurat de samme symptoimer som kvinner får, både for høyt og for lavt stoffskifte.


Likevel bør menn med symptomer på stoffskiftet spesifikt sjekke testosteronnivå og Seksualhormonbindende globulin (SHBG) for å se om testosteronnivåene er i balanse. Ofte utvikler sykdommen seg sakte, og i enkelte tilfeller merker man bedring etter å ha fått behandling uten å ha vært klar over symptomene på forhånd. Symptomer på lavt stoffskifte kan variere sterkt fra person til person.


Det kan gi symptomer som tretthet, tristhet, tørr hud og hårtap.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg