tirsdag 20. mai 2014

Nedsatt hørsel etter ørebetennelse

Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Tilstanden kan gi forbigående nedsatt hørsel. En sjelden gang kan en ørebetennelse spre seg til beinet bak øret – processus mastoideus. Dette kan gi smerter, hevelse og ømhet bak øret.


Nedsatt hørsel etter ørebetennelse

Kronisk ørebetennelse defineres som vedvarende hull i trommehinnen, og kan i prinsippet ramme alle som har hatt ørebetennelse der det er gått hull på trommehinnen, sier Sundt Mjelle. Studier viser at til enhver tid har av alle barn mellom ett og tre år nedsatt hørsel på begge ører på grunn av sekretorisk ørebetennelse. Nedsatt hørsel kan ha mange årsaker. Sykdom, skader og ørevoks kan forårsake nedsatt hørsel. Barna blir som regel bra av seg selv, men for de eldre er dårligere hørsel permanent, sier øre-nese-hals-lege Harald Miljeteig.


En form for betennelse i mellomøret kalles serøs ørebetennelse. Dette betyr at det er væske i mellomøret,men ingen bakterie- eller virusinfeksjon i øret. Det er vanlig, og ofte ledsaget av nedsatt hørsel. Enkelte former for hørselstap kan også gå i arv. Kan gi varig nedsatt hørsel fordi væske i mellomøret over lengre tid tærer på ørebenskjeden.


En irritasjon i slimhinnene kan føre til at disse blir betente og hovner opp. Otoskopi viser fortykket, ruborøs (eller melkegrå med rikelig karinfiltrasjon) og matt trommehinne, etter hvert bukende oppad og baktil med nedsatt bevegelighet. Funnene viser at denne typen ørebetennelse ikke er forbundet med nedsatt hørsel , øresus og svimmelhet i voksen alder.


I vår studie gjaldt dette både de med og uten arr på trommehinnen, forteller Aarhus. Prosjektet koblet data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) med data fra en stor skoleundersøkelse. Småbarn som har hatt mellomørebetennelse mange ganger kan få nedsatt hørsel. Myter om ørebetennelse 1. Barnet blir ørebarn etter en mellomørebetennelse.


For at barnet ditt skal komme inn under definisjonen ørebarn, må det ha minst tre eller flere akutte. Hørsel og språk må ses i en sammenheng. Ved konsultasjonene frem til måneders alder og ved 2-årskontrollen vurderes hørsel på bakgrunn av samtale med barnet og foresatte. Talespråk og hørsel henger nært sammen og vurderes i sammenheng. Bruk derfor tid i samtalen med foreldrene for å bevisstgjøre dem om tegn til nedsatt hørsel.


Barn kan få væske i mellomøret bak trommehinnen etter en akutt ørebetennelse. Væsken er ofte seig og tykk, og fungerer som en lyddemper som gir nedsatt hørsel. Et ventilasjonsrør, mer kjent som dren, gir akutt hjelp mot vedvarende nedsatt hørsel , og forebygger nye betennelser. Dersom et barn har en atferd som tilsier at det har nedsatt hørsel , skal det tas på alvor. Ved mistanke om nedsatt hørsel , kan fastlege eller helsestasjonen henvise til nærmere undersøkelse ved høresentralen på sykehuset.


Har du en kronisk infeksjon i det ytre øret, kan du få problemer med hørselen, men det er uvanlig at man får langvarig nedsatt hørsel ved en infeksjon i øregangen. Noen mennesker får gjentatte infeksjoner. Hvis du svømmer hyppig og har hatt en infeksjon i øregangen tidligere, øker sjansen for at du får en infeksjon igjen. Hvis du er forkjølet og har tette ører er det høyst sansynlig at det er øregangene mellom nesehulen og øret som er tette. Dette vil føre til at det blir et trykk i øret som vil sette ned hørsel og man opplever det som en dott i øret men egentlig kommer den fra innsiden.


Som oftest starter ubehaget om natten når barnet ligger. Barnet tar seg til eller drar i øret, er irritabelt og urolig, sover dårlig og har nedsatt appetitt. Det har oftest nedsatt hørsel på øret som er betent, men dette kan være vanskelig å oppfatte med yngre barn og. Det kan være vanskelig å oppdage at barnet ditt begynner å høre dårligere, men tegn du bør se etter er om barnet ikke reagerer på navnet sitt når hun eller han sitter med ryggen til.


Plutselig nedsatt hørsel hos barn. Det er uvanlig at ørebetennelse fører til at hunden blir så dårlig at den må avlives. Gjentatte betennelser under flere år kan likevel gi nedsatt hørsel og svekket balansesinne.


Det kan også gi atferdsforandringer som kommer på grunn av hundens endrede hørsel og øreverk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg