torsdag 8. mai 2014

Forstoppelse barn

Forstoppelse barn

Forstoppelse defineres som treg, hard eller sjelden avføring. Men til tross for at barnet egentlig er forstoppet, kan det gå ofte på toalettet for å ha avføring. Det kan da være at det kommer bare små mengder hver gang og at tømmingen er ufullstendig. Tilstanden er ikke uvanlig.


Forstoppelse barn

Hyppigst opptrer forstoppelse hos barn i 2-års alderen. Noen ganger bør lege oppsøkes, men ellers finnes det mye som kan forsøkes for å forebygge og behandle plager. De fleste barn får forstoppelse fra tid til annen. Vanligvis varer dette bare noen få dager.


Ved langvarig forstoppelse , vil behandling som beskrevet hjelpe de fleste. En studie fant at behandlingen fungerte bedre for barn under to år enn for de over to år. Treg mage og hard avføring er også vanlige betegnelser på folkemunne. Disse barna er noe mer utsatt for å få forstoppelse enn barn som kun får morsmelk.


Det kan synes som om barn har vondt når det enkelte ganger stønner og grynter en tid før avføringen er ute, men dette er normalt. Når barnet begynner med fast føde vil som regel avføringen få en fastere konsistens. Funksjonell forstoppelse er den vanligste form for forstoppelse hos barn (1).


Noen barn med forstoppelse har avføring bare en gang i uka eller enda sjeldnere. Det hender også at barn merker forstoppelsen som små, ukontrollerte lekkasjer av avføring i undertøyet. Av overlege Anders Lindgren B. Olavs Hospital versjon 1. Det er ikke uvanlig at barn får forstoppelse. Vanlig behandling er avføringsmidler, og gode råd når det gjelder kost- og toalettvaner.


Forstoppelse barn

Den rammer særlig kvinner, eldre, fysisk inaktive, de med fiberfattig kost. Dette gjelder både barn og voksne. Om forstoppelse hos barn. I motsetning til voksne hvor vi kaller det forstoppelse dersom det går mer enn tre dager mellom hver avføring så er 5-dagers intervall mellom hver avføring normalt for mange barn , dersom barnet ikke har noe besvær av å gå så lenge før det tømmer tarmen (magesmerter, kvalme og hard avføring som er vond å presse ut). Kronisk forstoppelse og irritabel tarmsyndrom (IBS) er ufarlige og meget vanlige tilstander hos barn og unge.


Avføringslekkasje er ikke fullt så vanlig, men ikke sjelden i forbindelse med forstoppelse. Alle er tilstander som lar seg behand. Vanlige årsaker til forstoppelse er arvelige forhol for lite fiber i kostholdet, at du drikker for lite væske eller at du mosjonerer for lite. Enkelte kan gå flere ganger daglig på do, andre en gang i uken. Selv om det kan gå flere dager mellom hver avføring, behøver ikke det bety at barnet har forstoppelse.


Barnet må anstrenge seg for å klare å bæsje. Normalt bør man ha én avføring daglig, men ved forstoppelse kan den harde magen gjøre at det går flere dager mellom hver avføring. Så mange som prosent av befolkningen, er rammet av dette, og barn kan også lide av forstoppelse. Spesielle forhold hos barn. Barn får sjelden forstoppelse , men det kan skje.


Tarmen er i konstant bevegelse, og hos barn kan den krenge inn i seg selv (innvaginasjon). Lette tilfeller gir forstoppelse , men i alle alvorligere tilfeller får barnet kraftige anfall av. Movicol er ikke vanedannende og kan trygt brukes hver dag over flere måneder. Noen barn har bare symptom fra magen eller tarmen, andre mest fra urinblæren.


Forstoppelse barn

Man kan være forstoppet, selv om man har avføring hver dag, og uten at avføringen er hard eller knollet! Er hver for seg eller i kombinasjon de vanligste årsakene til forstoppelse. For eksempel stress, reiser og praktiske vanskeligheter med å kunne gå på toalettet.


Barn og gamle er spesielt avhengige av faste rutiner omkring avføringsvanene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg