fredag 30. mai 2014

Feber i 5 dager

Presise og raske termometer for måling av feber. Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon.


Barn får lettere feber enn voksne. C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. Dette er kroppens mekanisme for å bekjempe organismer som virus og bakterier.

Det er kroppen selv som forårsaker feberen. Hvor lenge feberen varer er, ifølge Voisin, helt avhengig av sykdomsbildet. Noen ganger varer den i et par dager , og noen ganger kan den vare i flere måneder. Han understreker at det uansett vil være fordelaktig å kontakte lege dersom man har hatt feber i over tre dager.


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Jente år har hatt feber siden lørdag kveld. Søndag var verst, med temp 4 oppkast og veldig vondt i hodet.


Bedre i går, temp 3 traff venner et par timer i går kveld fordi hun trodde hun var frisk igjen og kjedet seg, veldig sliten etterpå, tempstigning.

Et barn med en ufarlig febersykdom vil ofte kunne ha en kroppstemperatur mellom 39°C og 4 °C i 2-døgn, men ved for eksempel influensa eller andre infeksjoner sees også feber varende i over en uke eller mer. Er det annerledes enn det pleier å være? Hvis ja, så skal du kontakte lege. Har du et lite barn under tre måneder og det får høy feber , bør du kontakte en lege. Hvis barnet gråter, er utrøstelig, og er vanskelig å vekke, skal du kontakte legen.


Infeksjoner og betennelser er andre eksempler som kan gi feber. Små barn får lettere feber enn voksne, og feberen kan fort bli høy. Når små barn har feber er allmenntilstanden langt viktigere enn selve temperaturen. MMR-vaksine kan gi feber og utslett –dager etter vaksinasjon.


For varm eller for tett påkledning i forhold til temperaturen i omgivelsene. Malignitet og systemsykdommer. For hva er høy feber , og hva er forskjellen på når små barn har feber og når større barn har feber ? En vanlig regel for foreldre er at man oppsøker lege dersom barnet har hatt feber over tre dager , men det vesentlige er alltid barnets allmenntilstand. Når temperaturen stiger, øker også kroppens behov for oksygen (surstoff) og væske.


Ved høy feber og dårlig allmenntilstand. Dersom barnet er mindre enn måneder gammelt. Vi har nett vært gjennom dager med feber.

Eg tok ho med te legen for å måle Crp. Den var fin so ho hadde eit virus. Barn tåler bedre feber enn voksne, so ein kan gjerne sjå formen an før ein gir paracet. Og tempen bør være over 38. Men ta ungen til legen etter tre daga med feber.


Men generelt så er ikke feber i seg selv noen grunn til å kontakte lege - det er de andre symptomene på sykdom du skal være oppmerksom på. Skjærvik mener det er grunn til å følge litt ekstra med hvis feberen varer lengre enn 4- dager. Nakkestivhet kan være et symptom ved hjernehinnebetennelse. I praksis sier man at man har feber når man måler en temperatur på 3til 38°C i endetarmen, det vil si en økning på °C fra normalen. Her er det imidlertid viktig å ta allmenntilstanden med i betraktning.


Ved feber og hudutslett, magesmerter eller smerter ved vannlating. Nøytrofile er en undergruppe av hvite blodceller som er viktige spesielt i forsvaret mot bakterier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg