fredag 30. mai 2014

Norske anbefalinger for ernæring

Norway Shop, den offisielle butikken for gensere fra Dale. Kjøp fôr i metermål og se det store utvalget vi har til prosjektet ditt. Finn laveste nettpris her. Kosthold og ernæring. Livskvalitet, trivsel og folkehelsearbeid.


Motiverende intervju (MI) Overvekt og fedme.

Rus og avhengighet. Store norske leksikon er et gratis og komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk på bokmål og nynorsk. Gjennom flere år har hun gjort en solid innsats for at de eldre skal få sunn og smakfull mat og drikke. Hun gir oss gode råd og tips om hvordan maten bør tilberedes, og hva vi bør være bevisst på når det gjelder eldre og ernæring.


Dessuten har måltidene en sosial verdi som er helsefremmende i seg selv og som øker livskvaliteten. Som helsefagarbeider kommer du i kontakt med mange ulike mennesker – både med tanke på alder, funksjonsevne og kulturell eller etnisk bakgrunn. Det er viktig at du inkluderer kost og ernæring som en naturlig del av omsorgsarbeidet, og at du legger til rette for at hver enkelt bruker skal få et fullverdig kosthold ut fra sitt individuelle behov.


Ofte kan små grep i hverdagen ha stor betydning for helsen.

Spiser du sunt og er fysisk aktiv i hverdagen, reduserer du risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes, høyt blodtrykk, flere former for kreft, beinskjørhet, tannråte, overvekt og fedme. Kalsium bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelett, tenner, muskler og nervesystem. I det norske kostholdet er melk og meieriprodukter den viktigste kilden til kalsium og står for hele av inntaket vårt. Vi trenger nok vitamin D for å kunne ta opp kalsium i tarmen. Anbefalinger til eldre er den samme som for voksne, 8milligram per dag.


Informasjonen på helsenorge. Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell. Nasjonalt råd for ernæring har sluttet seg til Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet. Helsedirektoratet laget anbefalinger om kosthol ernæring og fysisk aktivitet. Denne rapporten skal gi grunnlag for planlegging av kosthold og fysisk aktivitet som bidrar til vekst, utvikling og god helse.


Anbefalingene legger stor vekt på den helsemessige betydningen av helheten i kostholdet og det totale fysiske aktivitetsnivået. De to mest aktuelle målene for norske forhold er: – Mål 4. Ingen økning i overvekt blant barn – Mål 6. Nye norske anbefalinger om kosthol ernæring og fysisk aktivitet gjelder for barn fra ett års alder og for voksne. For spedbarn under ett år gjelder egne anbefalinger for spedbarnsernæring. Anbefalingene er under revisjon og vil bli erstattet av en retningslinje for sped - barnsernæring. Personer som har parkinson kan ha økt energibehov på grunn av muskelspenninger, skjelvinger og ufrivillige bevegelser.


I tillegg kan de motoriske symptomene føre til utfordringer med mat- og drikkeinntaket ved at spising tar lang ti svelgefunksjonen reduseres og at fordøyelsessystemet påvirkes.

Har du hatt hjerteinfarkt, kan du med enkle grep endre kostholdet ditt så du blir sunnere og lever lenger. Harvard har pekt ut typer mat, som kjøtt, nøtter, fett og grønnsaker, og kommet med anbefalinger om hvor mye du bør spise av hva. Det vi spiser påvirker helsen vår. Et sunt kosthold er et kosthold som ikke fører til, men forebygger kroniske sykdommer.


I år legges det mer vekt på type karbohydrater og fett heller enn den totale mengden. Samtidig oppfordres vi til å komme oss opp av sofaen og legge inn mer hverdagsaktivitet. Som følge av kognitiv svikt kan det bli vanskelig å ivareta god ernæring. I tillegg skjer det flere aldersrelaterte forandringer som kan føre til at matinntaket blir mindre enn tidligere.


Ernæring er det faget som beskriver kroppens behov for energi og andre næringsstoffer, samt hvilke matvarer som bidrar med disse næringsstoffene, og hvordan disse fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg