tirsdag 13. mai 2014

Alkoholforbruk i norge

Den gjennomgår også virkemidler for å forebygge skadelig alkoholbruk og alkoholrelaterte problemer. Veksten i nordmenns alkoholforbruk følger ikke trenden ellers i Vest. Hun mener det er på tide med en ny debatt om hva som skal til for å hindre at innbyggerne i Norge drikker stadig mer. Informasjonen på helsenorge. Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell.


Norge har en restriktiv alkoholpolitikk sammenlignet med de fleste europeiske land.

De viktigste virkemidlene er bevilgningssystemet, vinmonopolordningen, reklameforbudet, aldersgrenser og avgiftspolitikken. Samarbeidsavtalen til Regjeringen Solberg slår fast at hovedlinjene i alkoholpolitikken skal ligge fast. Omsetning og forbruk av rusdrikk har vært viktig å registrere i et land der edruskapspolitikk har stått så sentralt som i Norge. Vi vet også at alkoholavgiftene i Norge ble redusert gjennom flere runder i den perioden der det er registrert størst økning i alkoholomsetningen de siste årene, blant annet i den hensikt å få ned smugling og hjemmebrenning. Resultatet er at det registreres med salg, uten at det nødvendigvis betyr at konsumet stiger.


Det er òg ein samanheng mellom omfanget av alkoholforbruk , sjukdom og dødelegheit i befolkninga. Små mengder alkohol innebærer vanligvis liten skaderisiko for friske voksne, men ikke drikk for helsas skyld. Det var da forbudt å produsere, importere, transportere, omsette og skjenke brennevin.

Dagbladet): Det er bare ett land i verden som slår Norge når det kommer til å drikke alkohol i private sammenhenger før en går ut på byen eller på en fest. Alkoholforbruk i Norge. Omsetningen av øl, vin og rusbrus økte, mens brennevin gikk ned. Det angår alkoholikeren, vedkommendes familie og samfunnet på en rekke måter. Til tross for sterk fokus på narkotiske stoffer, forblir alkohol det største stoffproblemet i Norge.


I følge undersøkelser drikker cirka prosent av voksne i Norge på en måte som medfører stor risiko for helseskade og avhengighet (alkoholisme). I en fersk rapport har Verdens helseorganisasjon (WHO) tatt for seg alkoholforbruk og konsekvensen av det i alle de 1medlemsstatene. Ifølge rapporten koster skadelig alkoholbruk millioner mennesker livet hvert år. Det utgjør prosent av alle dødsfall. Kan jeg ta med meg brennevin fra England til Norge ? Er det lov å selge alkohol på nettet i Norge ? I Norge var tallet prosent.


Det norske tallet er syvende høyest av de nitten landene som deltok i undersøkelsen. Brunborg i FHI forteller at flest menn, og særlig unge. For å sammenligne alkoholforbruk , trengte NTNU-forskerne en fellesnevner. De utviklet en rekke såkalt showcards – altså kort med illustrasjoner som viser ulike typer og mengder alkohol.


Deltakerne i undersøkelsen kunne dermed bruke illustrasjonene når de oppga hvor mye de drikker i løpet av et gitt tidsrom. Menn drikker mer alkohol enn kvinner, men flere kvinner drikker alkohol enn for få år siden.

Det at det i hele tatt finnes så unge i Norge som på månedlig basis drikker mer enn en slurk eller to med alkohol – og at noen 12-åringer til og med drikker seg fulle – bør bekymre. De yngre generasjonene drikker mer enn generasjonene før dem gjorde på samme alder. I tillegg har norske kvinner begynt å drikke alkohol, noe som hørte til sjeldenhetene før i tiden.


Lunde mener det har blitt mer fokus på problemet i Norge , men synes det kan gjøres enda mer. Det er viktig at kommunene og fastlegene blir mer oppmerksomme på dette fremover, og våger å ta det opp i møte med pasienter i denne aldersgruppen, som man mistenker drikker litt for mye og litt for ofte. En overvekt av voldstilfellene i Norge er alkoholrelatert. Mange anmeldte voldtekter er også festrelatert. Dørvakter og bartendere er pliktet til å nekte deg inngang og servering dersom du vurderes som åpenbart påvirket – nettopp for å forebygge at vold og skader skjer på steder der folk drikker.


Ungdom og alkohol – råd til foreldre. Den viktigste jobben for å få ungdom til å drikke mindre alkohol gjøres hjemme. Som forelder har du en helt sentral rolle og kan være med på å utsette debutalderen og begrense bruken av alkohol hos barna dine.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg