tirsdag 13. mai 2014

Blodtrykk eldre

Ofte er blodtrykket høyere hos legen enn hjemme. Når de er avslappet synker blodtrykket. Dermed er det en del eldre som kan få for lavt blodtrykk og føle seg svimete og ustø, sa nylig Steinar Madsen i Legemiddelverket, til Lommelegen.


Er det greit å ha høyere blodtrykk når man er eldre ? Selv om det er både naturlig og normalt for eldre å ha et høyere blodtrykk , er det like skadelig for eldre å ha høyt blodtrykk som for yngre. Hva er sunt for en 20-åring er ikke så sunt for en 80-åring.

Hvis lavere gjennomsnittlig blodtrykk er hele forklaringen, skulle det teoretisk tilsi at gjennomsnittlig blodtrykk har falt med mmHg i den voksne, kvinnelige befolkningen. Målingene viser imidlertid at blodtrykket ikke falt så mye. Men jo eldre man blir, jo mindre elastiske årer får man. Eldre personer med lite elastiske årer får et høyere systolisk trykk fordi årene har dårligere evne til å utvide seg.


Av samme grunn kan det diastoliske blodtrykket synke. Også andre faktorer som trening, åreforkalkning (aterosklerose) og sinnstilstanden kan påvirke blodtrykket. En svært høy andel av eldre nordmenn har høyt systolisk blodtrykk , altså høyere enn 1mmHg.


For eksempel er det gjennomsnittlige systoliske blodtrykket til nordmenn over år omtrent 1mmHg, og også for personer i 60- og 70-årene er snittet omtrent 1mmHg. Ved behandling av hypertensjon hos eldre , spesielt i gruppen av 75-pluss, er det viktig å inkludere alle medisinske og fysiske forhold i vurderingen.

Senke blodtrykket hos noen med balanseproblemer for eksempel kan føre til en forverring av symptomer, med alle dens konsekvenser. De viktigste helseproblemene som kan komme av høyt blodtrykk , er hjerteinfarkt, slag og nyresvikt. Langt fra alle med høyt blodtrykk får disse problemene. Høyt blodtrykk kommer ikke over natten.


Dette gir deg oftest en del tid til å få blodtrykket ned. Nesten alle klarer å senke det ved å endre livsstil eller ved å ta legemidler. Hos barn er blodtrykket lavere enn hos voksne. Hos eldre mennesker blir arteriene gjerne stivere, og dette kan medføre at blodtrykket stiger noe.


Ved fysiske anstrengelser og ved psykisk opphisselse kan blodtrykket også stige forbigående. Blodtrykket stiger vanligvis noe med alderen. Undertrykket (det diastoliske blodtrykket ), er trykket som utøves på blodkarenes vegger når hjertet fylles med blod.


Disse grensene for høyt blodtrykk gjelder for alle voksne uansett alder og kjønn. Stiger ved trening og fysisk arbeid. Trykket i pulsårene er høyest når hjertet trekker seg sammen og pumper blodet ut i kroppen. I høyere alder er systolisk blodtrykk dominerende som risikofaktor og som mål for behandlingen. Hos de eldre er det spesielt viktig med legekontroll minimum én gang i året.


Ifølge Verdens helseorganisasjon finnes det milliarder mennesker med høyt blodtrykk i verden. Jo eldre vi blir, jo høyere er sjansen for å få høyt blodtrykk. Ved meget høye trykk, noe som er sjeldent, kan man imidlertid oppleve svimmelhet og hodepine.

Forhøyet blodtrykk er en svært vanlig tilstand. Vanlige årsaker til lavt blodtrykk. Alder og gener kan være en årsak til lavt blodtrykk. Forskning har vist at lavt blodtrykk kan være genetisk, og om man har foreldre som har lavt blodtrykk er det en mulighet for at det er arvelig.


Lavt blodtrykk kan også skyldes underliggende sykdommer som hjerte-karsykdom eller lavt stoffskifte, visse medikamenter eller det kan være en følge av store blødninger, kraftig dehyderering eller underernæring. Mål blodtrykk og puls med våre nøyaktige og brukervennlige blodtrykksmålere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg