fredag 30. mai 2014

Matforgiftning gravid

Matforgiftning gravid

Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Matforgiftning , diagnostikk.


Ved toksinutløst matforgiftning går det 1-timer fra inntak av bedervet mat til symptomene kommer, hyppigst starter plagene etter 1-timer. Diagnosen stilles vanligvis på den klassiske sykehistorien med kvalme, diare, oppkast og magesmerter noen timer etter inntak av mat. Blant de mikroorganismer som normalt forbindes med matforgiftning , er det to som gravide bør være ekstra oppmerksom på: Listeria og Toxoplasma. Disse mikroorganismene kan skade fosteret uten å gi særlig kraftige symptomer hos moren.


Eksempel på sykdomstegn hos moren kan være influensalignende symptomer. I verste fall kan en infeksjon føre til spontanabort eller medfødte skader hos. Underkokt, ukokt eller rå mat gir høyere risiko for matforgiftning. Kjøttmat er spesielt viktig å håndtere riktig for å unngå matforgiftning , men inntak av fjørfe, rå og upasteurisert melk og ost, skalldyr og fisk er også vanlige kilder.


Oppbevaring av mat i kjøleskap med for høy temperatur, øker risikoen for forgiftning. En mageinfeksjon påvirker både fosteret og deg. Jeg reagerte med oppkast ca 3-timer etter måltidet. Spydde fire ganger i går kveld og nå, morgenen etterpå, er jeg helt fin igjen (bare litt slapp). Kan matforgiftning være skadelig for babyen (gitt at det ikke er snakk om listeria eller toxoplasma)?


Bør jeg være bekymret? Kjenner fortsatt normalt med bevegelser fra. Er gravid i uke 29. Fikk matforgiftning for noen uker siden, og gikk med diare i ukesvis.


Bakterier er visstnok ikke farlig for babyen, så har ikke fått medisiner, men er nå sykemeldt for å komme meg - har rast ned i vekt og vist tegn på uttørking. Men verken lege eller JM er bekymret for babyen, bare for meg. Dine symptomer taler jo derimot klart i retning av en matforgiftning , og det vil ikke kunne skade fosteret. Ved matforgiftning går det vanligvis ganske kort ti 4-timer fra inntak av bedervet mat, til symptomene kommer.


Du spør om dette er noe du bør sjekke nærmere. Michelsen påpeker at du må være enda mer oppmerksom om du også kaster opp i tillegg til diaré. Diaré er en ting, men hvis man har både oppkast og diaré, og dette pågår over flere dager, med lite inntak av væske og mat, er det klart man må oppsøke lege.


Har du opplevd matforgiftning , vil du nødig oppleve det igjen. Kvalme, oppkast, magesmerter og diaré er aldri behagelig. Symptomene på matforgiftning kommer akutt 1- timer etter inntak av mat som er bedervet av giftstoffer fra bakterier.


Spørsmål: Hei Ebba Dersom jeg spiser kjøtt som ikke er tilstrekkelig stekt eller kokt og jeg blir syk av det, vil jenta mi som jeg fullammer også bli sjuk? Svar: Nei, ditt tarmsystem vil kvitte seg med den dårlige maten uten at bakteriene vil direkte angripe datteren din. Drlig hygiene ved utsalgssteder for softis, yoghurtis og kuleis kan gi sommeriskremen en ubehagelig bismak.


Havner fruktbitene deretter i en salat s kan dette godt vre kilden til matforgiftning. Som gravid så har du desverre nedsatt tålegrense. Det er en grunn til at gravide, småbarn og syke nevnes i samme slengen når en nevner mat og behov for å ta ekstra forhåndsregler. Så fra nå av: spis ikke noe du ikke ville gitt et barn under skolealder. Kan blant annet skyldes stafylokokker, E. EHEC), Clostridium perfringens eller Bacillus cereus.


Flere som har spist samme mat, blir syke. Se også soppforgiftning og blåskjellforgiftning. Dersom en gravid kvinne som har spist et produkt hvor det er påvist for høye nivå av listeria og har utviklet feber eller andre symptomer som milde magetarm- eller influensalignende sykdom bør hun henvises til spesialisthelsetjenesten for testing og behandling.


Noen andre her som har vrt gravid og hatt matforgiftning samtidig? Gravid uke spør eksperten: Hei Jeg spiste en pastasalat på kafé og etter noen timer fikk jeg diaré. Det gikk over etter en tur på do, men er fotsatt bekymret for den lille i maven.


Kanalen, som for eksempel omgangssyke og matforgiftning. De vanligste rsakene til matforgiftning er utilstrekkelig oppvarming eller for sen. Hva vet du om han har hatt omgangssyken eller blitt matforgiftet? Informasjon om sunn og trygg mat fra offentlige myndigheter.


Mattilsynet i samarbeid med Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet, NIBIO, Havforskningsinstituttet, Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) og Statens strålevern.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg