fredag 23. mai 2014

Barne utslett

Utslett hos barn er vanlig. Dette er en oversikt over noen vanlige utslett og hudforandringer som kan oppstå hos små barn. Mange utslett som oppstår hos barn og spedbarm er ufarlige, plager ikke barnet, og går over av seg selv.


Om det er et kløende utslett finnes det lindrende behandling. Her er en oversikt over noen av de vanligste utslettene som kan oppstå hos spedbarn og barn. Kviselignende utslett , utslett i ansikt eller rundt munnen, røde og kløende utslett. Listen over barneutslett er lang – slik behandles det. Som regel vil utslettet forsvinne av seg selv, men dersom barnet har nedsatt allmenntilstan er det lurt å oppsøke lege.


Som regel er ikke slike utslett tegn på noe alvorlig, men det kan være lurt å sjekke det. Når må barnet til legen? Dersom barnets allmenntilstand er go og andre symptomer uteblir, kan du gjerne se an utslettet noen dager.


Litt mer om utslett hos barn. Hvorfor får man utslettet? Studer utslettets utseende. Tredagersfeber gir et blekt, rødt og sammenflytende utslett på hele kroppen. Den femte barnesykdom viser seg som blekrøde, sammenflytende utslett på kinn, armer, rumpe og lår.


Varmeutslett, miliaria, er ikke noe som bare forekommer hos spedbarn. Selv om det er mest vanlig hos spedbarn, så forekommer varmeutslett hos opptil en tredel av voksne som lever i tropisk klima, og det kan sjenere enhver i varmt, fuktig vær. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.


Barne utslett

Den beste behandlingen ved varmeutslett er å kjøle ned huden. Ord som svetteutslett og varmeutslett brukes derfor. En årsak til ubehag i et spedbarn er alvorlig bleie utslett. Barnet mitt har hatt feber i to dager. I dag oppdaget jeg noe som kan likne bitte bitte små lyserøde prikker på magen og brystet.


De er veldig svake, så jeg lurer på om det bare er rødaktig hud pga varme? Eller er det noen barneutslett som ser slik ut? Bakteriell utslett Bakterielle infeksjoner som impetigo, skarlagensfeber og Lyme sykdom, kan også føre til utslett. Men i motsetning til viral utslett , bakteriell infeksjon barnet kan vare lenger, og resultere i en høyere temperatur som ikke reduseres ikke av seg selv.


Kløe er en ubehagelig fornemmelse i huden. Man føler at man må klø seg, noe som hjelper en liten stund. Dessverre blir det nesten alltid verre jo mer man klør. Videokonferanse med legen varer i minutter. Det er vanlig med kløe.


Tjenesten leveres i samarbeid med Legevisitt. Vanlig legekonfidensialitet gjelder og samtalen vil ikke bli tatt opp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg