torsdag 15. mai 2014

Psykisk stress

Stress i seg selv gjør oss ikke syke, men stress som blir for intenst eller pågår over for lang ti kan bli en belastning. På tross av at det er en utbredt oppfatning blant folk flest at psykologisk stress fører til sykdom, er ekspertene og forskerne mer usikre på denne sammenhengen 1. Hva er psykologisk stress ? Stress kan utløses av hvilken som helst hendelse, og om det aktiveres avhenger av hvordan man betrakter seg selv og verden, samt i hvilken grad en klarer å regulere og kjenne følelser. Arbeidsrelatert stress kan vurderes og forebygges på den samme systematiske måten som benyttes for andre helse-, miljø- og sikkerhetsrisikoer på arbeidsplassen.


Arbeidsmiljøloven krever at arbeidsgiver kartlegger potensielle kilder til stress i arbeidet, risikovurderer disse og gjør tiltak for å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Stress kan være positivt når vi føler oss utfordret og er klare for å ta fatt på en oppgave. Det er imidlertid store forskjeller på hvor mye press hver enkelt trenger eller tåler før det oppleves som negativt.


Mye kroppslig og psykisk sykdom er forbundet med stress. Utvikling av sykdommen man allerede har, kan også påvirkes negativt av stress , sier Jonassen. Kronisk stress , altså stress som vedvarer over lang ti er i stand til å sette i gang ulike autoimmune sykdommer i kroppen. Det er likevel enighet om at psykisk lidelse skyldes samspill mellom biologiske, sosiale og psykologiske faktorer.


Psykisk stress

Stress - sårbarhetsmodellen kan være et verktøy for å forstå hva som bidrar til å vedlikeholde eller motvirke problemer eller sykdom. Stress er et meget vidt begrep, og refererer dels til et vidt spekter av krevende fysiologiske og psykologiske påvirkninger (stressorer), dels til organismens totale reaksjon på slike (ressursmobilisering). Psykisk helse i folkehelsearbeidet og hvordan psykisk uhelse påvirker livskvalitet.


Om stress og mestring, sosial støtte, deltakelse, nettverk, nærmiljø, fritid og frivillighet, og hvordan kommunen kan jobbe systematisk med dette. Psykisk utviklingshemming er ikke en psykisk lidelse , men en tilstand med reduserte kognitive og adaptive evner. Utviklingshemming kan forekomme med eller uten andre psykiske og somatiske lidelser. Mange personer med utviklingshemming er i arbei både vernet, med bistand og i ordinære arbeidsforhold.


En god balanse mellom disse gjør det lettere å mestre hverdagen, på godt og vondt. Andullatietherapie vermindert pijn bij van personen met Chronische klachten. Få tilbake energien. Effektiv lydbok hjelper. Mange mennesker er plaget med stress , og for mennesker med sammensatte lidelser, med både fysiske og psykisk helseplager, er håndtering av stress nøkkelen til et bedre liv!


Her leser du om stress , om hva som skjer i kroppen, hvordan stress blir kronisk, og hva du kan gjøre for å bryte ut av stresset. Stress er naturlig, og har nok fungert hos våre forfedre som en forsvarsmekanisme mot rovdyr og andre trusler - når man er i fare, reagerer kroppen både fysisk og psykisk på dette, blant annet med økte nivåer av visse hormoner, økt puls og blodtrykk, økt energi, og økt mental skjerpethet, slik at man er klar for å komme seg helskinnet ut i situasjonen. Velkommen til Jobbsafari stresstest.


Psykisk stress

Med vår online stresstest kan du teste stressnivået ditt på minutter. Stress er en nyttig reaksjon for eksempel for å få ny energi, å skulle holde fokus, å trene, eller når du skal holde en presentasjon eller tale framfor et publikum. Imidlertid understreker de at det er det kroniske stresset som er problemet, som for eksempel kan komme av å være overarbeidet, langvarige konflikter hjemme, med mye mer. Tidligere har det vært studert hvordan en genetisk disposisjon (medfødt sårbarhet) i et dårlig miljø ( stress ) kan føre til negativ utvikling og psykiske vansker, kjent innenfor psykisk helsefeltet som stress -sårbarhetsmodellen.


Dette har vært den rådende tankegangen. Angst er ubehagelig, men ikke farlig. Det finnes forskjellige typer angst, men fellestrekk er følelse av frykt eller sterkt ubehag. Du kan bli kvitt angsten eller lære å håndtere den bedre, med rett behandling og ved hjelp av egen innsats. Stressorer kan variere i omfang, fra naturkatastrofer og voldtekt til trivielle dagligdagse hendelser som å sitte fast i trafikken eller holde en tale for et publikum.


Psykisk stress

Kortvarig stress har vist å ha positiv effekt på helsen, mens langvarig stress har vist å kunne ha negativ innvirkning på både fysisk og psykisk helse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg