torsdag 22. mai 2014

Allergi tomat

De som er allergisk mot tomater må unngå eventuelle tomatprodukter og tomat bi-produkter for å unngå bivirkninger de kan oppleve. Flera anledningar till känslighet mot tomat. Det finns olika anledningar till varför tomater ger överkänslighetsreaktioner.


En är att de innehåller så kallade biogena aminer som hos känsliga personer kan ge upphov till allergiliknande symtom. Det handlar dock inte om någon äkta allergi eftersom immunförsvaret inte är inblandat.

Immunforsvaret vårt leser derfor proteinene fra maten feil, og tror at det er pollen. Vanlige symptomer er eksem, elveblest, diaré, kvalme og oppkast. Dette kan gi allergiske reaksjoner. Kryssallergi er svært sjeldent alvorlig og er ikke det samme som en klinisk allergi , men kan oppleves ubehagelig og ikke minst frustrerende. Hvordan stiller lægen diagnosen fødevareallergi?


Undersøgelserne afhænger i høj grad af, hvilke symptomer der er. Framför allt allergi mot olika nötslag är mindra vanligt att barn växer ifrån. Vissa faktorer hos barnen kan orsaka att deras allergiska reaktioner mot en livsmedel blir kraftigare.

Har barnet en annan form av allergi , till exempel pollenallergi, eller har en infektion i kroppen är riskerna större för mer påfrestande symptom. De vanligste reaksjonene ved inntak av nøtter er kløe og hevelse i munn og svelg. Også fordi en slik test ofte kan vise ingen allergi selv om man ser at det er en allergi , så testingen er ikke til å stole på. Vi ble enige om at han skal ikke få noe tomat i to uker og vi skal følge med på om han får noen sånne utrbudd av noe annet.


Mange forveksler juleallergi med vinterforkjølelse, ettersom symptomene oppleves som svært like. De fleste pollenallergikere har allergi mot fukt og grønnsaker. I forkant av pollensessongen får du her gode råd av lege Bernt Rognlien. Ofte uten at de vet det.


Kryssallergi vil si at dersom du er allergisk mot ett stoff, for eksempel pollen, kan du også reagere på andre ting i tillegg, eksempelvis matvarer. Kryssallergi skyldes at de allergifremkallende stoffene i pollen ligner på proteiner i maten. Vanliga symtom vid korsallergi är att läpparna kan svullna och att det kliar i halsen. Det er ikke uvanlig at allergiprøver slår ut positivt på soya når man har allergi mot peanøtter eller gresspollen (kryss-sensibilisering). Frukt, bær og grønnsaker.


Særlig barn kan reagere på tomat , sitrusfrukter (f.eks. mandarin og appelsin), kiwi, rød paprika og jordbær. Man kallar det korsreaktioner, när sådana samband beror på att patienten har IgE-antikroppar riktade mot gemensamma strukturer på allergenen. Allergi mot en allergenkälla t. Den allergiske reaksjonen er som ved mange andre typer matvareallergi, med elveblest og andre hudreaksjoner som de vanligste reaksjonene.

Den hyppigste kryssreaksjonen er allergi mot linser. Lillebror fikk for første gang reaksjon på bjørkepollen i år. Mulig at han reagerer allergisk på syrin og gress også.


I kveld spiste han en hel tomat sammen med kveldsmaten. Etter måltidet sa han at det klødde veldig i munnen. Tomat er kryssallergi med bjørkepollen- allergi. Bør han la være å spis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg