tirsdag 26. november 2019

Symptomer brennkopper

Behandlingen virker vanligvis etter noen få dager. Dersom dette gjentar seg flere ganger, kan det være at man har gule stafylokokker i nesen. Brennkopper kan imidlertid komme tilbake. Dette bør behandles med bakteriedrepende krem. En infeksjon av brennkopper viser generelt symptomer i form av utslett, blemmer og sår.


Utbrudd av brennkopper begynner som små kløende utslett som senere utvikles til gule bremmer eller væskende utslett, alt etter om man er rammet av ikke-bulløs impetigo eller bulløs impetigo.

Smittefare ved brennkopper. Sykdommen er imidlertid smittsom, og den kan spre seg til andre dersom man ikke tar forholdsregler. Det kan sive gul væske fra skorpen dersom man pirker bort i den. Denne gule væsken kan føre smitte videre til andre deler av huden og mellom mennesker. I begynnelsen er sårene fuktige av betennelse.


Den gir karakteristiske sår med honninggul skorpe. Infeksjonen skal behandles. Symptomer og forløp.


Vanlig brennkopper begynner med vesikler, fra noen få millimeter til et par centimeter, med blakket innhold om de ikke sprekker tidlig.

Deretter danner det seg typiske tykke honninggule kruster, ofte med erytematøs kant. Om man pirker vekk krusten, siver ravgul væske gjerne fram. Det er ikke farlig å bli smittet med brennkopper , men ubehagelig. Stafylokokker er den vanligste årsaken, men streptokokker kan også forekomme. Mest vanlig for varianten uten byller er utslett i ansiktet og utslett på armer og ben.


For brennkopper med byller ser man ofte utslett rundt munnen, utslett under armene og utslett i nakkefoldene. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune.


Tilstanden er vanlig, og den forekommer oftest hos barn, gjerne med flere tilfeller i den samme familien eller i den samme barnehagen. Det er mye usikkerhet og forvirring om hva brennkopper faktisk er. I Nederland og Storbritannia oppsøker hvert år om lag av barn lege for brennkopper. Som du skriver har tilstanden blitt diskutert på lommelegen tidligere.


Svarer derfor på dine konkrete spørsmål punktvis. Områder som er spesielt utsatt for infeksjon med brennkopper er ansiktet, spesielt rundt nesen og munnen. Når blemmene brister får de en gyllen eller mørkegul skorpe som kleber til huden. Betennelsen kan gi irritasjon og kløe i huden. Debuterer med små vesikulopustler som hurtig brister og det oppstår honninggule skorper på rød bunn.


Kan forekomme hvor som helst i huden, men er hyppigst lokalisert til ansikt, hodebunn og hender.

Det mest synlige symptomet på brennkopper er skorpen som dannes når blemmene brister. De har en gyllen eller mørkegul farge og kleber til huden. Leger kan vanligvis diagnostisere impetigo bare ved å se på huden.


Før oppstart med antibiotika kan det tas en penselprøve for å dyrke frem bakteriene. På grunn av kunnskapsendring, manglende konsensus blant faglige autoriteter, individuelle forhold i hver enkelt konsultasjon og mulighet for menneskelig feil, kan NHI ikke garantere at alle opplysninger i NEL er korrekte og fullstendige i alle henseender.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg