fredag 15. november 2019

Syfilis symptomer

Verdens helseorganisasjon har beregnet at det årlig forekommer millioner nye tilfeller av syfilis globalt. I Norge rammes menn nesten ganger hyppigere enn kvinner, men på verdensbasis er syfilis like vanlig blant kvinner som menn. Latent og medfødt syfilis.


Det kan også oppstå symptomer som minner om en kraftig influensa, med feber og muskelsmerter. Etter dette går sykdommen til ro, men den kan når som helst blusse opp igjen. Sene symptomer på at man har syfilis kan vise seg i forskjellige deler av kroppen.

Sykdomsforløp og symptomer. Første stadium - primær: Første stadium kommer som regel ca. Noen har ingen symptomer , andre får et karakteristisk sår (kalt sjanker) der smitten har trengt inn. Symptomer varierer med stadiene.


Er aktuell differensialdiagnose ved sår på kjønnsorganene (primærsyfilis) og ved utslett (sekundærsyfilis). Vi laster inn innholdet, og er snart klare til å vise deg siden du ba om. Dette gjør at syfilis av og til kalles hard sjanker til forskjell fra den sjeldnere sykdommen bløt sjanker (ulcus molle).


Den primære fasen avtar etter 8-uker, og følges av en periode med få eller ingen symptomer (latent syfilis ), før sekundær syfilis oppstår uker til måneder senere.

Sikrere sex, og spesielt korrekt bruk av kondom, beskytter mot syfilis ved oral- og analsex. Ikke alle som får syfilis opplever symptomer. Såret er ofte uten smerter, med opphøyd kant og en rød “bunn”.


Om det er usikkert hvor lenge en har hatt syfilis gis lengre behandling (over flere uker). Syfilis - symptomer. Ved symptomer som kan tyde på at syfilis har rammet nervesystemet kan det være nødvendig med ryggmargsprøve (spinalpunksjon), og det gis oftest ukers intravenøs behandling med penicillin. Infeksjonen gir lite merkbare symptomer i begynnelsen, da det er størst fare for smitte.


Gravide med syfilis , kan smitte sitt ufødte barn. Overføring gjennom hudlesjoner og kyssing kan forekomme men er sjeldent. Smitte fra mor til barn under svangerskapet kan forårsake døvhet, øyeforstyrrelser, knokkel- og leverskade.


Tiden fra smitte til sykdom kan variere fra dager til uker, vanligvis ca. Der kan også være symptomer , der minder om influenza med feber og ømhed i musklerne samt hævede lymfeknuder. Herefter går symptomerne i ro, men sygdommen kan når som helst vise sig igen, hvis man ikke behandles. De sene symptomer på syfilis kan være fra forskellige dele af kroppen. Blodgivare i Sverige undersöks alltid för syfilisinfektion.


Den primära överföringsvägen är sexuell kontakt men överföring kan också ske från mor till foster under graviditeten eller under förlossningen, vilket resulterar i medfödd syfilis. Se hvilke symptomer syfilis kan gi og hvordan du best beskytter deg mot sykdommen, som ubehandlet kan utvikle seg til å bli svært alvorlig. En gravid med syfilis kan smitte fosteret.

Primær syfilis er det første stadiet. I sjeldne tilfeller utvikler barnet livstruende sykdom kort tid etter fødselen, men to av tre er uten symptomer ved fødselen. Hvor lang tid tar det fra jeg blir smittet til jeg får symptomer på sykdommen? Det tar cirka tre uker fra du blir smittet til du får såret som er tegnet på at du er smittet. Infektionen kan upptäckas med hjälp av ett blodprov om du inte fått några symptom.


De flesta som bär på sjukdomen blir bra utan behandling efter ungefär två år, men drygt en tredjedel har kvar infektionen i kroppen. Det er vanskelig å akseptere at fru Alving smitter barnet under graviditeten og senere lever i år uten tegn til syfilitisk sykdom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg