torsdag 7. november 2019

Hva er vannkopper

Hva er vannkopper ? Oftest finnes det andre i nærmiljøet som også har vært eller er syke. Vannkopper skyldes viruset Varicella zoster. De fleste får vannkopper i løpet av barneårene. Det skyldes et virus som kalles Varicella Zoster.


Hvordan ser vannkoppene ut?

Svar: Det starter som et utslett, små røde prikker, som regel først på ansiktet og overkroppen. Den gir ofte kløende hudutslett med blærer, men forløpet er som regel godartet. Man smittes med varicella-zoster virus. Sykdommen skyldes et virus med navnet varicella-zoster. Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae.


Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. Hvis du har hatt vannkopper én gang, kan du ikke få det igjen. Du kan derimot få helvetesild senere i livet, fordi virus har ligget sovende i dine nerver.

Viruset kan imidlertid smitte så lenge det kommer nye blemmer. Hovedsymptomet ved vannkopper er utslett. Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper.


Utslettet kan bli betent. Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade. På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper. Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper. Det er viktig å kunne litt om hvilke tilfeller hvor sykdommen kan være farlig.


For friske personer er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv. Effekten er ikke godt dokumentert. VZIG framstilles av plasma fra personer som nylig har gjennomgått vannkopper eller helvetesild. Typiske kjennetegn ved sykdommen er feber, kløende utslett og blemmer fylt med væske. Symptomene på vannkopper dukker opp til dager etter smitte.


Likevel regner vi med at til prosent av befolkningen har hatt vannkopper som barn. For en familie med flere barn kan vannkopper bety en god del sykedager. Dersom foreldrene ikke ønsker å ha vannkopper på barna, kan de kjøpe vaksine. Da har de full kontroll over situasjonen selv.


Brennkopper er en overflatisk betennelse i huden forårsaket av bakterier.

En spesiell type brennkopper har væskefylte blemmer (bulløs impetigo). Blemmene revner ganske fort og etterlater en glatt, blank sårflate. Helvetesil også kalt herpes zoster, forårsakes av det samme viruset som vannkopper , varicella zoster-viruset. Etter du har hatt vannkopper , vil viruset trekke seg tilbake og blir værende i nervecellene. Vanligvis ligger virus i nervecellene i mange år uten å skape problemer fordi immunforsvaret holder dem i sjakk.


Kopper var en akutt, smittsom og meget alvorlig sykdom med karakteristisk utslett. Den begynner med lett feber eller hodepine, og etter få timer kommer det kløende utslettet: små, røde prikker som raskt blir til små blemmer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg