fredag 29. november 2019

Multippel sklerose behandling

Nasjonale faglige retningslinjer for diagnostikk, attakk- og sykdomsmodifiserende behandling av multippel sklerose. Grytten N, Torkildsen Ø, Aarseth JH, Benjaminsen E, Celius EG, Dahl OP, Holmøy T, Løken-Amsrud K, Midgard R, Myhr KM, Risberg G, Vatne A, Kampman MT. Multippel sklerose (MS) er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg).


Nervetråder fra nervecellene i sentralnervesystemet er kledd i en isolasjonskappe (myelinskjede) som gjør at signalene ledes raskere mellom sentralnervesystemet og resten av kroppen. Den finnes over hele verden. Det er den vanligste årsaken til nevrologiske forandringer hos unge voksne og middelaldrende voksne, spesielt kvinner.

Myelinskjeden består av proteiner og fettstoffer. Sykdomsmodifiserende behandling nedsetter antall attakker, reduserer forverring av sykdommen etter gjentatte attakker, og kan forsinke eller hindre utviklingen av sekundær progressiv MS. Behandling av symptomer ved multippel sklerose : Mange pasienter med MS er plaget av smertefulle spenninger (spasmer, kramper) i muskulaturen. Sykdomsmodulerende behandling av aktiv inflammatorisk multippel sklerose (MS) Anbefaling Pasienter med aktiv inflammatorisk multippel sklerose (MS), definert som nylig klinisk attakk eller påvisning av nye lesjoner ved MR, bør tilbys sykdomsmodulerende legemiddelbehandling. Spesielt hos yngre pasienter er det viktig å tenke på multippel sklerose som en mulig årsak.


Hovedsymptomet er dobbeltsyn, og hyppigst affisert er n. Hva er multippel sklerose (MS)? Multippel Sklerose (MS) er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg).

Navnet multippel sklerose skyldes at man finner flere (multiple) harde knuter (skleroser) i sentralnervesystemet. Sykdommen kan oppstå i alle aldre, men rammer vanligvis unge mennesker, og gjennomsnittsalder ved debut er rundt år. MS-Forbundet samling for familier med barn under år med MS.


Forløpet hos de fleste er attakkpreget de første årene. Et mindretall har en gradvis forverring av sykdommen. Det kan oppleves som skremmende å få diagnosen multippel sklerose (MS), men det finnes behandling som kan bremse sykdommen. Behandling som retter seg mot den adaptive komponenten av immunsystemet ser ut til å være svært effektiv, og det siste tiåret har en rekke nye medikamenter blitt godkjent.


Genetiske risikofaktorer. Arvbarheten ved multippel sklerose (MS) er anslått til å ligge et sted mellom og (1). Vårt eget immunforsvar spiller hovedrollen, men den eksakte årsaken til sykdommen er ikke forstått.


Det finnes per nå ingen etablert kur, men behandling kan lindre symptomer og bremse utviklingen. Noen har kun ett enkelt symptom etter flere år, mens andre får et aggressivt sykdomsforløp og får tiltagende symptomer i løpet av uker og måneder. Symptomene er mange, men det er viktig å huske på at en MS-pasient ikke er nødt til å oppleve alle. En får kun noen få og over lang tid.


Studier viser at lave nivåer av vitamin D tidlig i livet kan være en av flere risikofaktorer for å utvikle multippel sklerose (MS) og for sykdomsaktiviteten målt ved MR. Vitamin D kalkulatoren er et verktøy som kan hjelpe klinikere med å veilede pasienter, og justere vitamin D-nivået hele året ved en enkelt måling. Behandlingen ved MS er avhengig av hvor plaget man er med de ulike symptomene, hvor ofte man har dårlige perioder og hvor raskt sykdommen utvikler seg.


Lær om behandlingen for multippel sklerose og forstå medisiner og medisiner som er tilgjengelige som interferoner, kortikoteroider, immunsuppressiva og andre medisiner for å behandle denne tilstanden.

Bivirkninger, bruk og doseringsinformasjon blir gitt. Enkelte personer har såpass milde symptomer at kontinuerlig behandling ikke er nødvendig mens andre igjen har en mer aggressive former for MS (primær progressiv). Helsedirektoratet har utarbeidet nasjonale faglige retningslinjer for diagnostikk,attakk- og sykdomsmodifiserende behandling av multippel sklerose. Det finnes flere sykdomsmodifiserende legemidler godkjent til bruk ved multippel sklerose , men en fullstendig sammenligning av den kliniske effektiviteten på tvers av alle disse har ikke vært gjort.


Kostnadseffektiviteten av de ulike behandlingene er heller ikke blitt undersøkt i en norsk setting. Nå kommer medisinene som skal revolusjonere MS-behandlingen. BERGEN (VG) Mandag kan et nytt medikament mot MS bli innført i Norge.


Medisinen er ett av mange nye legemidler mot sykdommen som.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg