tirsdag 12. november 2019

Hjertesvikt kosthold

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Ved alvorlig hjertesvikt kan væske lekke inn i lungene og gi såkalt lungeødem. Dette kan få deg til å hoste opp rosa, skummende slim, og man skal da ringe 1for akutt hjelp. En av de klassiske tegn på CHF er hevelse i ekstremiteter, på grunn av fluid back-up i kroppen.


Hjertesvikt kosthold

Et kosthold rikt på proteiner, og økt inntak av vitaminene A, B og C (vitaminene styrker huden) er også positivt for huden. Anbefalt kosthold til deg med hjertesvikt avviker ikke fra det som anbefales som sunt, hjertevennlig kosthold til befolkningen for øvrig. Har du hjertesvikt bør du unngå salt mat og du bør ikke bruke ekstra salt i matlagingen.


Hvis du er overvektig og har hjertesvikt , er det en god idé å gå ned i vekt. Dette kan redusere belastningen på hjertet og gjøre deg generelt sunnere. Lege, sykepleier eller ernæringsfysiolog kan gi deg råd om et sunt kosthold og vektreduksjon.


Det er best å gå frem sakte og gradvis. Du bør ta sikte på å gå ned rundt 5-kilo i. Har du høyresidig hjertesvikt blir hjertemuskelen din så stiv at den ikke klarer å slappe godt nok av til å fylles tilstrekkelig med blod. Derfor anbefales ikke alkohol i et helsefremmende kosthold. Husk at alkohol også er energirikt og inneholder mye kalorier. Blant alkoholens skadelige effekter, kan nevnes blodtrykksstigning, hjertesvikt , økt fare for rytmeforstyrrelser og hjerneblødning.


For deg med diabetes, les mer om alkoholinntak her. Konsekvensen blir at det hoper seg opp væske i kroppsvevet. Denne gradvise forverringen er typisk for kronisk hjertesvikt. Etter som den kroniske hjertesvikten tiltar, vil hevelse, eller ødem, ofte oppstå i leggene og i føttene. Væske kan også hope seg opp i lungene og føre til kortpusthet.


Hjertesvikt kosthold

Landsforening for hjerte- og lungesyke (LHL) anbefaler følgende kosthold mot hjerte- og karsykdommer: Et kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Ved fremskreden hjertesvikt vil man kunne merke at pusten blir tyngre når man legger seg ne og den blir lettere i oppreist stilling. Etter hvert kan det utvikle seg hevelser i beina og ellers i kroppen. Andre symptomer er slapphet, økt trettbarhet, nedsatt matlyst.


Elling har noen konkrete råd til folk som har fått eller står i fare for å få akutt eller kronisk hjertesvikt. Redusert pumpefunksjon kan føre til at det samler seg væske i kroppen, for eksempel i lungene og i beina. Mange ulike hjerte- og karsykdommer kan gi hjertesvikt. Kost ved hjertesvikt skal først og fremst være saltfattig.


Hjertesvikt kosthold

Kosthold og hjerte- og karsykdommer. Ved hjertesvikt er hjertets pumpeevne svekket så mye at hjertet ikke klarer å forsyne kroppens organer med tilstrekkelig mengde oksygen. Under følger en oversikt over årsaker, symptomer, behandling og bivirkninger ved hjertesvikt.


Vi skiller mellom høyresidig og venstresidig hjertesvikt. Hjertesvikt kan oppstå akutt, men i de fleste tilfeller kommer den gradvis. Et sunt kosthold og tilstrekkelig fysisk aktivitet handler ikke om å bli så slank som mulig. At det blir lettere å holde vekten eller gå ned noen kilo kan være en hyggelig ekstrabonus. For høyt nivå av fosfat øker trolig risikoen for åreforkalkning hos deg som har nyresvikt.


Fordi mange også har høyt kolesterol, vil alle disse faktorene øke risikoen for hjerte- og karsykdom. Derfor er det viktig at du som lever med nyresvikt forsøker å ha et hjertevennlig kosthold der du begrenser inntaket av mettet fett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg