tirsdag 5. november 2019

Norrøne gudenavn

Lista omfatter de norrøne gudefigurer som omtales i kildene Den eldre Edda, Den yngre Edda og fornaldersagaene. Enkelte oppramsinger av navn på figurer som ikke er omtalt andre steder, er ikke tatt med. Dette gjelder for eksempel en oppramsing av 70–dverger som nevnes i Voluspå, vers 11–16.


Gamle, norrøne navn. Mytologien flommer nærmest over av flotte navn. Navn vi kanskje først og fremst tenker på som typisk norske, ikke nødvendigvis som gudenavn. Ask, Balder, Embla, Frøya og Odin er noen av de mest vanlige norrøne navnene som brukes på barn i dag.


De norrøne fortellingene og forestillingene utviklet seg over ti og det har vært store regionale forskjeller. Mytene handler om ulike gudommelige vesener, hvordan verden ble til, hvordan den er ordnet og hvordan den til slutt vil gå under. Norrøn mytologi er ulike myter som forklarer gudeverdenen og kosmologi innen den norrøne religionen. En av tre havguddommer, der de to andre er Njord og Mime. Han finnes i både rolig, vakre og ødeleggende aspekter ved havet.


Ettersom den norrøne religionen var en panteistisk religion, hvor det var opp til den enkelte å tilbe de gudommene de ønsket, kan en samtidig tenke seg at guddommers popularitet har endret seg over tid og at noen guddommer har blitt viktigere og andre mer ubetydelige. Leter du etter et norrønt navn til en gutt? Da har du kommet til riktig sted! På denne siden har vi listet opp en rekke norrøne mannsnavn. Ulike kilder har kommet opp med flere definisjoner av disse mytene og konflikter i forståelsen av norrøn mytologi.


Mens i middel alderen er det antatt at den norrøne og folk av germansk opprinnelse før de ble konvertert til kristendommen, hadde de sin egen religion som var svært kompleks og sofistikert. Frøya er den viktigste åsynjen, gudinnen, i Åsgård og i den norrøne mytologien. Hun er egentlig en av vanene, og hennes særlige ansvarsområde er erotikk, kjærlighet og fruktbarhet, men også død og sei som er en form for magi og dyp kunnskap om livet og døden.


Boken presenterer samtlige norrøne guder og gudinner. Den tar for seg deres avstamning og slektskap, deres guddommelige egenskaper og spesielle særtrekk, samt under hvilke omstendigheter menneskene påkalte dem. Alle mytologiske begrep, som gudenavn og viktige religiøse uttrykk, blir forklart med.


Bakgrunn: Garm var i den norrøne gudelæra ein diger hund som vakta inngangen til Hel sitt dødsrike. Garm var den største hunden som fantest, som regel blodig om både brystet og kjeften. Har mytologisk navneregister.


Zevs: Zevs er overhodet for gudene på Olympen, og himmelrommet er det egentlige området hans. Han hersker over været, og blir bla kalt Skysamleren, Skysvartneren og Lynsvingeren. Hedensk kult og gudenavn Navn som Hov og Hove forteller om hedenske helligsteder eller templer (gno. hof). Av gudenavn er det særlig Tor, Njor Frøy, Frøya og Ull som møter oss i stedsnavn. Dette gir oss også trolig et vink om hvilke guder som var mest dyrka blant bøndene der disse navene forekommer.


Kjendisene sine valg av hundenavn kan være en en fin måte å få inspirasjon til et morsomt og kult navn til din nye hund. Jo, kjendiser vet jo som regel hva som er kult og trendy. Er du på utkikk etter et kult hundenavn til en tispe?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg