fredag 21. april 2017

Rastløse bein

En halv million nordmenn kan være plaget av rastløse bein. Men mange har ikke fått diagnosen. De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter.


Hva er rastløse bein ? Tilstanden kalles også restless legs, urolige bein.

Personer med denne tilstanden opplever episoder med plagsomt, uimotståelig behov eller trang til å bevege beina. Samtidig oppleves ofte ubehagelige følelser i tykkleggene, som kribling. Foreningen rastløse bein er en uavhengig organisasjon for alle som berøres av rastløse bein.


Alle som støtter Frbs formål, har rett til å bli medlem. Foreningen skal spre kunnskap om Restless Legs-syndrom (RLS) og dens behandling, slik at foreningens medlemmer og andre med RLS oppnår symptomlindring og økt livskvalitet. Symptomer på rastløse bein. Personer med RLS føler ubehagelige følelser i beina , spesielt når de sitter eller ligger, ledsaget av en uimotståelig trang til å bevege armen eller benet.


Disse følelsene kan også påvirker armer, overkroppen, eller hodet, men det er sjelden.

En nylig publisert tvillingstudie viste at av tvillingparene var konkordante for rastløse bein. I minst en tredel av de familiære tilfellene er det en tendens til autosomal dominant arvegang ( 1 14). Rastløse bein er en utbredt tilstand. Her får du en oversikt over det man vet om denne vanlige plagen.


Syndromet rastløse bein (restless legs) karakteriseres ved et sterkt ubehag i leggene. En av ti nordmenn lider av rastløse bein. Erling Guldbrandsen (58) er en av dem. Denne trangen forsvinner helt eller delvis når man beveger seg, men kommer ofte raskt tilbake ved hvile eller inaktivitet.


Slike medisiner brukes mot rastløse ben med god effekt. Dopamininnholdet hjelper hjernecellene til å kommunisere bedre, slik at kriblingen ikke oppstår, forklarer Kinge. Les også: De beste hodepinetipsene. Dette skjer i kroppen når.


Jeg skal snakke med legen igjen og håper at han kan finne en løsning, for jeg sitter på sengekanten og rister på beina nesten hele natta. Ada skrev: Når jeg får rensel i bena så har jeg ikke kontroll over de. Forskere mener årsaken til urolige bein er manglende kommunikasjon mellom.


Ca av den norske befolkningen lider av rastløse bein. Forekomsten hos barn er trolig –.

Barn som lider av rastløse bein har symptomer som kan forveksles med voksesmerter eller ADHD. De har ofte problemer med søvnvansker og konsentrasjonsproblemer. Restless legs eller rastløse bein er en kronisk nevrologisk tilstand som rammer så mange som av voksne. Kvinner er oftere plager enn menn.


Det er ingen klar årsak til rastløse bein , men hos noen spiller nok arvemessige forhold en rolle. Det er påvist at gravide kvinner som har lavt jernnivå i blodet (ferritin) tidlig i svangerskapet, er ekstra disponert for å utvikle tilstanden i siste tredjedel av svangerskapet. Derfor anbefales tilskudd av jern, ev.


Gravide bør unngå andre medisiner i. Den vanligste årsaken til rastløse bein syndrom er jernmangel, men kun av tilfellene skyldes dette. Andre årsaker inkluderer åreknuter, folatsyre mangel, magnesium mangel, fibromyalgi, søvnapnea, diabetes, skjoldbruskkjertelsykdom, nevropati, Parkinson’s syndrom og visse autoimmune tilstander som Sjøgren’s, cøliaki og revmatisme. Det er påvist at hele prosent av pasientene med rastløse bein lider har søvnvansker, og omtrent prosent har periodiske, gjentatte og ufrivillige benbevegelser mens de sover, sier nevrolog og klinikkleder Einar Kinge ved Sandvika Nevrosenter.


Idiopatisk rastløse bein har ofte tidligere symptomdebut, er genetisk heterogen og arvelig hos ca. Disposisjon for rastløse bein er hittil koblet til seks kromosomale områder (RLS1–6) og er assosiert til haplotyper i hittil to påviste gener (1 14). Urolige bein - kjerringråd. De som har det vet hva det er snakk om.


Man får en uro og kribling i føttene som gjør at man ikke klarer å holde beina i ro. Jeg har prøvd alle kjerringrå men de fleste sies å hjelpe mot krampe og ikke rastløse bein.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg