tirsdag 11. april 2017

Glutenallergi mat

Glutenallergi mat

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Gluten finnes i våre vanligste kornslag: hvete (spelt), rug og bygg. Du kan lage mye mat uten gluten og med vanlige oppskrifter.


Bokhvete, hirse, quinoa er noen av de matvarene som er naturlig glutenfrie. Her kan du sjekke symptomene på glutenallergi. Perlespelt, perlerug, perlebygg og andre middagskorn. Hvis man i likhet med tusenvis av andre nordmenn har fått påvist cøliaki, er det ingen grunn til å fortvile. Lær deg å lage glutenfri mat , råder forsker i immunologi ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland.


Husk at glutenfri mat kan være minst like god og sunn Når du har fått en diagnose som cøliaki, har du en gyllen mulighet til å gjøre positive endringer i kostholdet og forbedre helsen din – ved å bli mer bevisst på hva du putter i deg, og lage mer mat fra bunn av. På denne linken finner du den samme listen på engelsk, for importert mat eller om du skal ut og reise. Hvete har forøvrig (veldig) mange navn.


Glutenallergi mat

Du kan se på denne listen over ulike navn på hvete for å få en oversikt. Du kan også finne en liste over trygge korn- og melsorter uten gluten på denne linken! Det kan være veldig utfordrende å finne glutenfri mat. Det er ofte noen helt uventede matvarer som kan inneholder gluten.


Så pass på at du velger riktig. Cøliaki, også kalt glutenintoleranse, er en såkalt autoimmun sykdom, dvs. Hos personer med Cøliaki vil inntak av mat som inneholder gluten gi en betennelsesreaksjon i tarmen, som igjen fører til at kroppens immunforsvar angriper tarmtottene i tynntarmen og ødelegger dem. Tarmtottene er viktige for opptak av næringsstoffer fra. Dersom du i likhet med tusenvis av andre nordmenn har fått påvist glutenallergi , er det heldigvis ingen grunn til å fortvile.


Glutenallergi mat

Har du cøliaki må du bare lære deg å lage glutenfri mat , råder forsker og professor i molekulær immunologi ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Cøliaki er en autoimmun sykdom som gjør deg overfølsom for gluten. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt.


Spiser du glutenholdig mat blir tynntarmens slimhinne betent og næringsstoffene fra maten blir ikke fullt ut absorbert. Man kan utveksle oppskrifter, erfaringer og holde seg oppdatert når det gjelder forskning og tilbudet av glutenfri mat. Ettersom behandlingen av glutenintoleranse er ens eget ansvar kan det kjennes vanskelig å se for seg hele livet uten gluten. Det er da viktig å være konsekvent og tenke på at det ikke er mulig å jukse her. Dersom du har glutenallergi , reagerer kroppen din med å produsere antistoffer når du spiser mat som inneholder gluten.


Dette er vanligvis hvete, rug og korn. Disse antistoffene kan gi ganske kraftige reaksjoner. Enkelte reagerer så kraftig at de får det som kalles anafylaktisk sjokk, noe som kan være livstruende.


Når en som har cøliaki spiser mat som inneholder gluten, skjer en reaksjon fra immunsystemet som til slutt ødelegger tarmtottene som befinner seg i tynntarmen. Når du spiser proteinrik mat bryter snille bakterier i tarmen ned proteinet til lett oppsugbare småbiter av aminosyrer kroppen trenger. Denne siden bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke tjenesten vår, samtykker du i bruken av slike informasjonskapsler. Kilde: Sundhetsstyrelsen cøliaki, mat uten gluten og Norsk cøliakiforening.


De siste årene har det dukket opp stadig ­oftere i sunnhetsdebatten : Gluten. I dag antas det at 7- av befolkningen i Norge ikke tåler hvete. Alle disse har en form for intoleranse.


Mellom 1- har cøliaki, mens mange har det som tidligere ble kalt ikke-cøliakisk glutensensitivitet, men som i senere tid har vist seg å være en intoleranse mot hvete. Hvis du er allergisk mot gluten, kan det påvirke huden din på flere måter. Typiske forandringer i huden kan oppstå like etter at du har sist mat med gluten. Noen få kan oppleve kløende hudutslett eller eksem.


Glutenallergi mat

De som har hudsykdommen dermatitis herpetiformis har ofte cøliaki i tillegg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg