onsdag 19. april 2017

Høyt stoffskifte graviditet

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Dersom du allerede har høyt stoffskifte før graviditeten er det viktig å tilstrebe at tilstanden er godt kontrollert før du blir gravid. Tilstanden må følges nøye under svangerskapet, men det er sjelden det oppstår komplikasjoner.


Graviditet og hypotyreose Er du hypotyroid og usikker på graviditeten, finner du de grunnleggende opplysninger du har bruk for her. Ubehandlet hypotyreose kan true graviditeten og det voksende fosteret. Stoffskifteavvik er vanskelig å tolke i graviditet. Dette særlig i tidlig graviditet , og spesielt ved tvillinggraviditeter.


Dette fordi graviditetshormonet HcG kan undertrykke TSH. Det er da viktig å se på fritt Tog T4. Disse skal ved høyt stoffskifte være minst ganger normalområdet. Høyt stoffskifte er en sykdom som skyldes økt produksjon av hormoner som lages i skjoldkjertelen.


Høyt stoffskifte graviditet

Symptomene kan blant annet inkludere hjertebank, nervøsitet, tretthet, vekttap, svetting og stirrende blikk. Dette fører til at alle cellene i kroppen går på ”høygir”. Lavt stoffskifte , hypotyreose, når du er gravi har en rekke mulige skadeeffekter og skal behandles.


Dersom man har høyt stoffskifte – Graves sykdom og ønsker å bli gravi er det også svært viktig at stoffskiftet ligger fint før graviditet. Behandlingen er enkel og prognosen er god. Man ønsker å bruke minst mulig av medisiner – helst ingen, i disse ukene.


Sykdommen er også kjent som hypertyreoidisme eller tyreotoksikose. Både om du blir behandlet for lavt eller høyt stoffskifte kan det ta tid å lande på riktig dose medisiner, noe som kan føre til at legen øker eller senker dosen over tid frem til man er fornøyd med blodverdier og symptombilde. Dersom en frisk skjoldbruskkjertel får mer TSH vil den øke produksjonen av stoffskiftehormoner. Det fører til symptomer som nervøsitet, hjertebank, skjelvinger, varmefølelse med økt tendens til å svette, vekttap med økt appetitt, hyppigere avføring og vannlating, irritabilitet og søvnvansker.


Også høyt stoffskifte må behandles nøye ved graviditet. Lars Omdal er av den oppfatning at det bør tas stoffskifteprøver, inkludert anti-TPO, av alle gravide. Heller ikke ved kjent hypothyreose får alle god nok oppfølging under graviditet. Dosen må holdes høy nok og vanligvis økes etter hvert.


En del kvinner kan få det etter graviditet og fødsel, så om du er veldig slapp, har vondt i leddene eller ikke finner ro i kroppen, oppsøk legen din og få en vurdering. Ubalanse i stoffskiftet kan også føre til depresjon og forstyrrelser i humøret. Man tilrår hyppig kontroll hos spesialist, da normalt stoffskifte er avgjørende for fosterets utvikling og for morens trivsel.


Du kan også amme uten risiko for barnet. Du må ikke bli gravid de første månedene etter behandling med radioaktivt jod. Jeg fikk høyt stoffskifte under min første graviditet og hadde det til gutten min var ca mnd. Jeg har ikke Graves, så det blir jo litt annerledes, men hos meg førte det høye stoffskiftet antakelig til lav fødselsvekt hos barnet mitt. I tillegg kan lavt stoffskifte gi svangerskapsforgiftning, lav blodprosent hos fosteret, spontanabort, lav fødselsvekt og hjertesvikt hos fosteret.


Gravide som får lavt stoffskifte under svangerskapet skal henvises til spesialist. Hei, Er det noen som har våget å bli gravid med høyt stoffskifte før det var normalisert? Eller fått tillatelse til det?


Hva har verdiene deres lagt på da? For mer informasjon om tyreoideasykdommer under graviditet og fødsel henvises det til de nye norske retningslinjene som er utarbeidet av Norsk Tyreoideagruppe (10). Disse er baserte på europeiske og amerikanske retningslinjer.


Hypotyreose under graviditet er skadelig for både mor og foster. Jeg kjenner flere med lavt stoffskifte som har hatt helt uproblematiske svangerskap, og selv har jeg høyt stoffskifte. Det viktigste er bare at det blir tatt blodprøver hver 4.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg