mandag 24. april 2017

Smertestillende gravid

Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Det ikke er påvist noen sammenheng mellom bruk av paracetamol i svangerskapet og nevrologiske effekter på barnet.


Som gravid behøver man ikke å forhøre seg med lege før man bruker paracetamol, med mindre man til stadighet har smerter som medfører bruk av smertestillende. Da bør man snakke med en lege for å få råd og finne en diagnose, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen.

Unngår du smertestillende tabletter, slipper du i hvert fall å bekymre deg for eventuelle mulige bivirkninger og en mulig langtidseffekt av smertestillende tabletter under graviditeten. Dersom du likevel skulle ha behov for smertestillende mens du er gravid bør du diskutere dette med legen din eller ta kontakt med Trygg Mammamedisin. Er du gravid , bør du alltid rådføre deg med apotek eller lege før du begynner å bruke smertestillende medikamenter og andre typer medisiner.


En dansk undersøkelse som ble offentliggjort tidligere i år, viste at bruk av det smertestillende midlet paracetamol gir økt risiko for at testiklene ikke vandrer ned i pungen til guttefoster. Disse smertestillende kan gravide ta Selv om en medisin er reseptfri, er det ikke sikkert du som gravid kan bruke den. Ibuprofen kan tas av ammende, men gravide bør holde seg unna.


Legemiddelet ansees som trygt i små doser og ved kortvarig behandling, men skal ikke brukes over lengre tid.

Hvornår er det bedst at tage medicin, når man er gravid ? Noget medicin må anvendes under hele graviditeten. Paracet og gravid - riktig bruk. Andre må kun anvendes i starten. Der er også medicin, som slet ikke må anvendes, under graviditet, fordi der er fare for fosterskader eller andre risici for fosteret og den gravide.


På apotek selges også fenazon (salgsnavn: Fanalgin og Fenazon-Koffein) og acetylsalisylsyre (salgsnavn: Aspirin). Dette er midler som tidligere var en del i bruk, men som vanligvis ikke anbefales lenger på grunn av risiko for bivirkninger. Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. Der findes mange gode råd om, hvad man skal indtage mere af, og hvad man skal holde sig fra som gravid , og det kan være svært at finde rundt i hvad der er sandt, og hvad der blot er en myte.


Noget af det der kan være mest forvirrende er, hvorvidt man som gravid må indtage smertestillende medicin som for eksempel Panodil, Pinex og Pamol. Kunnskapen om effekten av langtidsbruk av smertestillende legemidler ved amming er begrenset (1-3). De har ofte raskt innsettende effekt (særlig hvis du får det i form av en sprøyte), og i enkelte tilfeller (ved direkte tilførsel i blodet) kan pasienten selv regulere dosen smertestillende ved hjelp av en liten pumpe.


En betydelig andel av henvendelsene til RELIS Vest omhandler bruk av legemidler i svangerskap og ved amming. RELIS drifter i tillegg publikumstjenesten Trygg mammamedisin, der vi svarer på spørsmål om legemidler direkte til gravide og ammende, både via nettet og på telefon.

Som gravid skal du være ekstra forsiktig med bruk av smertestillende tabletter og annen medikamentell behandling. Medikamenter kan ha bivirkninger og bør unngås når du er gravid og i perioden man ammer. Vi anbefaler å være føre var, og ikke bruke smertestillende hvis det ikke er absolutt nødvendig. En gravid kvinne og hennes foster døde av forgiftning av sterke smertestillende medisiner, ifølge nyheterna. Medisinen hun fikk fra legen - sammen med sovemiddel og hostemedisin som.


Smertestillende uten resept: Hva er trygt å bruke? Farene ved medisiner under graviditet må ikke overdrives. Det er velkjent både blant behandlere og gravide at man skal bruke minst mulig medisiner under graviditeten, spesielt i første trimester.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg