tirsdag 25. april 2017

Røde utslett barn

Hånd- fot- og munnsyke kjennetegnes ved feber, dårlig matlyst, sår hals, og deretter vonde blemmer i munn og svelg, samt utslett på håndflatene og fotsålene. De opptrer som små, flate og røde prikker, som kan utvikle seg til blemmer eller forhøyede prikker. Dette er vanligere blant yngre barn , sier Ringnes. Utslett med feber kan ha en rekke årsaker, men særlig hos barn er årsaken ofte en infeksjon.


En annen vanlig årsak kan være medikamentreaksjon, mens smittsom hjernehinnebetennelse er en sjelden årsak. Utslett hos barn - Når det gjelder utslett er det to grunnleggende spørsmål som hjelper deg å sortere ut hva det kan være.

Det er viktig å finne ut om utslettet klør eller ei, og om barnet har feber eller ikke, forklarer barnelege Camilla Moger ved Sykehuset Innlandet på Lillehammer. Feber eller ikke feber? Mange utslett som oppstår hos barn og spedbarm er ufarlige, plager ikke barnet, og går over av seg selv.


Om det er et kløende utslett finnes det lindrende behandling. Her er en oversikt over noen av de vanligste utslettene som kan oppstå hos spedbarn og barn. Ifølge Resch er de vanligste sykdommene som kan føre til røde prikker på barnehuden skarlagensfeber, vannkopper og den 4. Tidligere var røde hunder en hyppig infeksjon med utslett hos norske barn , men det ser vi ikke mer på grunn av høy vaksinasjonsdekning, understreker Døllner. Røde hunder: Et utslett med lyserøde prikker kommer til syne først bak ørene og i hodebunnen.


Utslettet sprer seg til ansiktet, halsen, overkroppen, armene og beina i løpet av et par dager.

Meslinger : Utslettet på kroppen er først småflekket og blekt rødt, senere blir det mer utflytende og brer seg ut over større områder med litt mørkere farge. Utslett med kløe hos barn og voksne kan ha en rekke ulike årsaker, som kontakteksem, barneeksem, insektsstikk, soleksem, skabb, lus og nevrodermatitt. Meslinger: Utslettet er først småflekket og lyserødt, men flyter etter hvert sammen til større områder og får en litt mørkere farge. Perioral dermatitt er en ufarlig hudsykdom som kjennetegnes av utslett. Sykdommen smitter ved dråpesmitte, og normalt rammes barn.


Mange barn sliter med eksem, og det finnes flere forskjellige typer. Blant de vanligste er atopisk eksem (tørt og kløende utslett , eventuelt væskedannelse) og seboreisk eksem (tørt utslett med røde , lett flassende elementer). Fjerde barnesykdom.


Ved fjerde barnesykdom har barnet først feber i 3-dager. Når feberen blir borte dukker det opp et svakt rødfarget og småprikket utslett på kroppen. Utslett i ansiktet er den vanligste årsaken til konsultasjon hos våre hudleger. Det er en lang rekke mulige årsaker som kan gi utslett i ansiktet. Det første man må gjøre er å få avklart en sikker diagnose for å gi gode råd om behandling.


Spesielt barn rammes relativt ofte av gjentatte utbrudd av uregelmessige vabler på et større eller mindre område av kroppen. Hos dem man finner en årsak hos, dreier det seg som regel om en allergisk respons på loppebit, matvarer eller en lett infeksjon. Flassende utslett er vanligvis seboréisk eksem.


Det opptrer gjerne i barnets første levemåneder. Les mer om seboreisk eksem. Små, røde , flate prikker som ikke forsvinner når du presser et glass mot dem, kan være underhudsblødninger, såkalte petekkier.

Den femte barnesykdom er en virussykdom som hovedsakelig rammer barn mellom fem og femten år. Tilstanden er svært vanlig. Utslettet kan spre seg til kroppen, bein og armer og kan minne om røde hunder. Det kan klø og huden vil føles ubehagelig og varm.


Petekkier er små røde utslett som egentlig er millimeterstore, punktformede blødninger. De kan oppstå på grunn av visse typer medisiner eller sykdommer. Hva er petekkier, og hvordan oppstår de? De oppstår gjennom blødninger i de minste blodkarene i huden. Det minste blodkaret i hudens ytterste lag heter kapillærer.


Skjemaet legger ved informasjon om din datamaskin. Barn kan få utslett av mange ting. Man kan også få utslett av sol eller kal tørr luft. Utseende og måten utslettet har oppstått på, kan fortelle mye om årsaken. Barnesykdommene har utslett som følger med feber.


Mange av dem er i dag svært sjeldne, fordi barn blir vaksinert mot dem. På grunn av risiko for å smitte sårbare personer i omgivelsene, kan det være greit å vite hva som er hva. Slik sorterer du barnesykdommer med utslett fra hverandre: Vannkopper: Utslettet merkes først som røde prikker. Fem til dager etter smitte får barnet utslett i kinnene.


Etter en uke forsvinner oftest utslettet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg