fredag 14. april 2017

Samiske etternavn

Samiske etternavn

Nutti mest populært. Lenge har samer i Sverige byttet sine samiske etternavn til navn som låter mer svenskklingende. Dette gjøres for å ungå diskriminering og negativ særbehandling, men nå. Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget.


VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes. Det forekommer at folk nå ønsker å ta tilbake samiske og kvenske (finske) slektsnavn. Fornorskingen av de samiske navnene i Finnmark var en form for kolonisering. Det var et viktig politisk virkemiddel for å hevde herredømme over området, og hadde en spesiell rolle i assimileringspolitikken, sier Kaisa Rautio Helander ved Samisk Høyskole. Hun har avlagt doktorgrad på temaet ved Uleåborgs universitet i Finland.


Og akkurat som norske namnetradisjonar har tilpassa seg det moderne samfunnet, har dei samiske namneskikkane blitt tilpassa vårt samfunn. Jauhola - finsk eller samisk etternavn? Finsk DNA og sameslekt - Brukernes eget forum. Vet noen noe om samisk slekt i Berg, Troms?


Vårt Samiske opphav - Arkiv. Tilbake til toppen. Har du noen gang lurt på om du er same eller kven? Da er du ikke alene. Det lurer veldig mange unge i Nord-Norge på.


Vi har derfor laget ei liste på ti punkter for å rydde vei i jungelen av. Nysta Øvrejor Eriksen m. Man har rike tradisjoner for å kalle opp barn. Det er sterke navnetradisjoner i enkelte slekter. Er du interessert i slektsforskning? Slekt og Data er Norges største organisasjon for slektsforskere.


Som medlem får du kunnskap, hjelp og inspirasjon til å finne dine røtter. Mange bytter til og med sine svenske etternavn med samiske slektsnavn. Slik som ikke-europeiske etternavn i dagens Sverige kan føre till diskriminering og negativ særbehandling, har også Sveriges samiske befolkning erfart at samiske og også finske slektsnavn kan være et hinder. Navnemerket heter muorranamma på samisk. Det som har skjedd med dette navnet, er at det også følger det nordiske systemet, hvilket vitner om at fornorskningen av samiske personnavn lyktes i stor grad.


Samiske navn er stort sett mye lik andre og helt vanlige navn. Jeg er også halvt same og mine slektninger gjennom tidene har ganske ordinære navn. Veldig ofte har de to navn.


Samiske etternavn

Navneskikkene varierer i ulike kulturer i verden, men i de fleste land er det vanlig å gi en person et navn. I Kina var det tidligere vanlig at jentebarn ikke hadde noe formelt navn, og gifte kvinner fikk bare mannens etternavn som navn. Etternavnet synes jeg er verdt å vurdere.


Sammen med de med navn av utenlandsk opprinnelse ligger samiske navn på bunnen av samfunnets inntektslister. De fleste med et samisk navn har en inntekt under snittet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg