fredag 14. april 2017

Rett til sykemelding

For å få rett til sykepenger på nytt, må du som hovedregel ha vært helt arbeidsfør i uker etter at du sist fikk sykepenger fra NAV. Hvis du har fått sykepenger i uker og fortsatt ikke kan arbeide på grunn av sykdom eller skade, kan du ha rett til andre ytelser som arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd. Som nyansatt har du ikke rett til å bruke egenmelding før etter flere uker i arbeid. Blir du syk, kan sykemelding redde deg.


Her er reglene som gjelder. Du kan bare bruke egenmelding i arbeidsgiverperioden, det vil si de første kalenderdagene av sykefraværet.

Du må ha arbeidet hos arbeidsgiveren i minst to måneder for å få rett til å bruke egenmelding. Er du borte mer enn tre kalenderdager, kan arbeidsgiveren din kreve sykmelding. For å få rett til å bruke egenmelding må du ha arbeidet hos arbeidsgiveren i minst to måneder, hvis ikke må du ha sykmelding fra første fraværsdag.


Det samme gjelder hvis du har brukt opp dine fire egenmeldingsperioder. Folketrygdloven inneholder klare regler på når du kan benytte egenmelding og når du må gå til legen for å skaffe deg en sykemelding. Hvis ikke dette vilkåret er oppfylt må du ha sykemelding fra første fraværsdag. Beregningen du legger til grunn for å betale ut sykepenger fra bedriften er den samme som du melder inn på inntektsopplysningsskjemaet til NAV. Når NAV skal ta over ansvaret kan flere forhold bli tatt i betraktning.


Rett til sykepenger og feriepenger som arbeidstaker.

En arbeidstaker (§ 1-8) har rett til sykepenger og feriepenger etter bestemmelsene i §§ 8-til 8-33. Retten til sykepenger etter dette kapitlet faller bort når arbeidsforholdet midlertidig avbrytes i mer enn dager, se likevel § 8-47. Som avbrudd regnes også permisjon.


Arbeidsgiver kan inndra en arbeidstakers rett til å benytte egenmelding ved egen og barns sykdom dersom det er rimelig grunn til å anta at den ansatte misbruker ordningen. Du må ha jobbet minst to måneder hos din nåværende arbeidsgiver for å kunne benytte deg av egenmelding for egen sykdom. KOMPLISERT: Infotjenesters trygderettsrådgiver Jørgen Brostrøm skriver at arbeidstakers rett til å benytte egenmelding etter sykmelding vil avhenge av flere faktorer. Egenmelding etter sykmelding. Opptjening av rett til ny arbeidsgiverperiode og ny rett til sykelønn.


Vi får mange henvendelser til medlemsservice om opptjening av rett til ny arbeidsgiverperiode etter folketrygdlovens regler og opptjening av nye sykepenge- og sykelønnsrettigheter etter maksdato etter folketrygdlovens- og hovedtariffavtalens regler. For at medlemmet skal få rett til sykepenger, må arbeidsuførheten dokumenteres med legeerklæring. Dette gjelder ikke i arbeidsgiverperioden når arbeidstakeren har rett til å nytte egenmelding, se §§ 8-1 8-og 8-til 8-27. Legeerklæring kan ikke godtas for tidsrom før medlemmet ble undersøkt av lege (sykmeldingstidspunktet). Jeg har dessverre plutselig kommet i en vanskelig livssituasjon med livstruende sykdom i nær familie, og har behov for sykemelding.


Min nye leder hevder at jeg som nyansatt ikke har rett til sykepenger på grunn av sykemelding. Hun mener at jeg må ha vært tilsatt i minst måneder for å ha rett til sykepenger. Permisjonen vil da forskyves tilsvarende den perioden en har ferie.


Formålet med de nye reglene er å redusere sykefraværet. Hovedtanken er å aktivisere de sykemeldte, ut fra en tanke om at man blir raskere frisk på jobben enn å være hjemme. Arbeidstaker bestemmer selv når ferien skal avvikles i ferieåret.

Kan arbeidstaker miste rett til egenmelding? Når kan arbeidsgiver bestride egenmelding? Hva er egenmelding? Med sykemelding eller legeerklæring menes her en erklæring fra lege om arbeidsuførhet på grunn av sykdom. Gradert sykemelding er en hovedstrategi i IA-arbeidet.


Ved sykmelding skal pasienten komme raskest mulig tilbake i lønnet arbeid. Dersom sykmelding er nødvendig, skal førstevalget være gradert sykmelding. Få innsikt i regler for ansattes rett til egenmelding og hva som gjelder for arbeidsgivers oppfølging av ansatt, tillitsvalgt, lege og NAV ved sykemelding. Sist sykemelding gikk ut 7. Og da hadde jeg brukt opp mine uker med sykemelding. Var i en alvorlig ulykke så dermed jeg var sykemeldt så lenge.


Men jeg vil bli sy. Man har en rett til sykepenger ved arbeidsuførhet, og det er folketrygdens ansvar å utbetale sykepenger dersom arbeidsgiver ikke utbetaler sykepenger under arbeidsgiverperioden - de første kalenderdagene, understreker Anisa Isaksen, advokatfullmektig ved Advokatfirmaet Thommesen AS.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg