tirsdag 18. april 2017

Allergisk mot egg

Allergisk mot egg

Selv små mengder av luftbårne proteiner av egg kan gi ubehag hos eggallergikere. Personer som er svært følsomme overfor egg vil kunne reagere når det tilberedes mat med egg. Egg fra andre fugler som er undersøkt viser kryssreaksjoner med hønseegg.


En positiv test behøver likevel ikke nødvendigvis bety at man er allergisk mot et gitt stoff, og derfor må testresultatet sees i samhold med symptomene. Hvilken behandling er nødvendig? Behandlingen av eggallergi innebærer i all hovedsak å unngå inntak av egg. De fleste barn utvikler etter hvert toleranse slik at de tåler egg i voksen alder.


Toleranseutviklingen starter gjerne med at de tåler varmebehandlet, kokt og bakt egg i mat. Snakk med legen om hvor ofte du bør sjekke om barnet fortsatt er allergisk. Rundt prosent av den voksne befolkningen har eggallergi. Symptomer på eggallergi oppstår fra noen få minutter til flere timer etter å ha spist egg eller mat som inneholder egg.


Reaksjonen spenner fra milde til alvorlige symptomer og kan inkludere utslett, elveblest, nesetetthet, brekninger og andre mageplager. Bare sjelden er eggallergi skyld i allergisk sjokk, anafylaksi - en livstruende tilstand. I bakverk så er det ganske lite egg pr stykke man spiser. Jeg lager ofte langpanne-kaker med 2-egg pr langpanne, mens om jeg skal spise kokt egg , speilegg eller eggerøre så spiser jeg ofte 2-egg alene.


Hva er allergi mot egg ? Eggallergi er en allergisk reaksjon på proteinet i egg , som både finnes i hviten og plommen. Enkelte kan også reagere på os fra steking av egg og damp fra koking, da allergenet er luftbårent. Noen får svært kraftige reaksjoner selv av ørsmå mengder av egg , andre får lettere ubehag som går over uten å gi dramatiske konsekvenser. Matvareallergi, og også eggallergi, er vanligere hos barn enn hos voksne.


De fleste vokser av seg eggallergien som småbarn, men noen forblir allergiske mot egg også i voksen alder. Er du allergisk mot noen av disse nøttesortene,. Allergi mot kyllingegg.


En allergi mot kyllingegg er oftest forårsaket av ovalbumin og ovomucoi mindre ofte av konalbumin og lysozym. I dette tilfellet har ovomucoiden også motstand mot varmebehandling, som et resultat av hvilken en allergisk reaksjon kan forekomme både på rå og på kokt egg. Derfor tåler noen varmebehandlet, bakt og stekt egg. Reaksjon på andre proteiner i egget , som ovomucoi er forbundet med mer vedvarende allergi, og påvirkes ikke av varmebehandling. Enkelte reagerer kraftigere på rått egg , og må være spesielt oppmerksomme på matvarer hvor egg ikke er varmebehandlet.


Allergisk mot egg

For barn er det egg , melk, fisk, hvete og nøtter som er det vanligste å være allergisk mot. Melkeproteinallergi. Matallergi er en reaksjon mot ufarlige stoffer i maten. Noen utvikler allergi mot melk, egg , soya, nøtter, fisk og skalldyr. Du skriver at dere får vondt i magen av speilegg, men ikke egg i andre former.


Det finnes gode råd. Hvis dere liker at plommen er flytende, vil ikke egget være helt gjennomstekt, og helt teoretisk kan dere derfor få en reaksjon om dere er allergiske mot rått egg. Siden Oliver er allergisk mot egg laget vi pannekaker uten egg til middag i går. I disse vaksinene forekommer spormengder av proteiner fra egg. Noen kan også reagere allergisk på myggstikk.


Allergisk mot egg

Men de som er allergiske mot egg , kan også bli allergiske mot fuglekjøtt. Reaksjonen fra immunsystemet er der for å beskytte oss mot alt fremmed som ikke hører hjemme i kroppen vår, som bakterier og virus. Når immunsystemet reagerer på proteiner som normalt finnes i og rund oss, som for eksempel i dyrepels, husstøv, pollen eller i maten, er det en overreaksjon som vi kaller allergi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg