fredag 29. juni 2018

Symptom graviditet

Dersom du med ett opplever å måtte oppsøke toalettet hvert femtende minutt, kan det skyldes hormonendringer under graviditeten. Etter hvert vil også den voksende livmoren presse mot urinblæren. Et annet klassisk symptom på graviditet er kvalme.


Dessverre oppstår den ikke bare på morgenen, men kan komme når som helst på dagen. Symptomene på graviditet skyldes naturlige endringer i hormonproduksjonen og av mekaniske forhol så som press mot urinblæra. Noen symptomer debuterer tidlig, som kvalme, andre symptomer utvikler seg smått om senn utover i graviditeten.

Uteblitt mensblødning er vanligvis første tegn på graviditet. Som de fleste andre symptomer på graviditet , tror man at dette også skyldes hormonelle forandringer. Høyere hormonnivåer og blodproduksjon kan føre til at slimhinnen i nesen hovner opp, tørker ut og har lettere for å blø. Dette kan føre til en tett eller rennende nese.


Mange av disse tegnene er ikke unike for graviditet. Enda sikrere enn tidlige graviditetstegn. Hvis du venter på å bli gravi har du lett for å tolke alle mulige endringer som tegn på graviditet.


Jeg har sett en liste over symptomer på graviditet her inne, men føler at den er litt mangelfull (ikke ta det personlig du som har laget den), i tillegg til at det hadde vært greit å se når tidligst noen symptomer kommer.

Derfor har jeg vært inne på et annet forum og skrevet ned når andre har kjent sine symptomer. Hva årsaken kan være er ikke godt å si. Det sikreste tegnet på graviditet er uteblitt mens, men det finnes i dag graviditetstester som er så sensitive at de kan påvise graviditet 5- dager etter befruktning. Med andre ord hadde eggløsning i tiden rundt samleie, så kan du teoretisk påvise graviditet nå. Ikke bare er symptomer ulike fra kvinne til kvinne, selv om du har vært gravid tidligere betyr det ikke at de samme symptomene vil dukke opp i samme uke denne gang.


Alle graviditeter er. En ektopisk graviditet betyr at graviditeten utvikles utenfor livmoren. De første symptomene på ektopisk graviditet er smerte (som må lindres med sterkere smertestillende midler enn paracetamol) og blødning. En relativt stor andel kvinner med ektopisk svangerskap bruker spiral, eller minipille med lavdosert gestagen.


Gravid symptomer uke 3. Mange kvinner venter i spenning etter å kjenne tegn på at de er gravide. Noen blir kanskje nervøse fordi de ikke har merket noe ennå. Det er viktig å huske på at alle svangerskap er ulike, og det er også graden av symptomer. Tidspunkt for de ulike symptomene vil også variere fra kvinne til kvinne.


Typisk for kvalme er at det kommer sterkere når du er sliten. Så morgenkvalme er nok mer enn myte, for det kan komme gjennom hele døgnet. Ellers er det kanskje mest symptomer de første ukene, og det kan jo være godt for mange som lurer litt på om de egentlig er gravide.


Får virkelig alle symptomer som kvalme og en uteblivende menstruasjon, eller finnes det også mange andre symptomer og tegn på graviditet som ikke er like kjente som de to førstnevnte?

Svaret er ja, og i denne artikkelen vil jeg fortelle deg hvilke ulike tegn på graviditet som kan dukke opp, samt når i graviditeten de vanligvis kommer. Under graviditet sees økende størrelse og antall av laktotrope celler (20) parallelt med en økning av serum-prolaktin (21). Likevel sees vekst av mikroprolaktinomer under graviditet hos kun , mens man ved makroprolaktinomer ser vekst i ca. Hvis man har god allmenntilstand og kun har lette underlivssmerter, vil legen ofte observere tilstanden i noen dager. Man vil måle mengden av graviditetshormonet hCG i blodet, som ved normale graviditeter vil fordobles hver 3. Hvis hCG ikke stiger normalt og man har symptomer kan det tyde på en graviditet utenfor livmoren.


Symptomer på graviditet kjenner du som regel ikke før i uke 4. I uke er mensen forsinket med én uke. Nå kjenner mange ett eller flere. Eggcellen og sædcellen smelter sammen i egglederens ampulle.


Det befruktede egget transporteres deretter gjennom egglederen til livmorhulen, hvor det graver seg ned i livmorens slimhinne etter 6–døgn. Sjansen er stor for at du ikke merker noe som helst til at kroppen endrer seg så tidlig i svangerskapet, men det er lov å kjenne etter, og kanskje diskutere eventuelle symptomer med andre prøvere?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg