torsdag 21. juni 2018

Muggsoppallergi symptomer

De som rammes av muggsoppallergi har som oftest andre allergier, f. Muggsoppallergi og -astma. Alle muggsopparter kan gi atopisk allergi i luftveiene. Da dreier det seg ofte om allergisk astma (bronkial astma, asthma bronchiale) fordi muggsoppsporene er så små at de pustes dypt inn i bronkiene.


Nettopp derfor er de sjeldnere skyld i allergiske neseplager, selv om det forekommer. De finnes både inne og ute, og spesielt på mørke og fuktige steder.

De er imidlertid som oftest allergiske mot mer enn bare muggsopper. Atopisk allergi mot muggsopper kan ha en typisk sykehistorie når eksponeringen vesentlig skjer i uteluft. Milde symptomer på pollenallergi kan ofte behandles med reseptfrie legemidler som allergitabletter og nesespray med kortison 7. For de som har moderate til alvorlige symptomer gir derimot denne behandlingen ikke tilstrekkelig hjelp, og da er det viktig å ta kontakt med lege. Når det irriterende stoffet kommer i kontakt med huden, innebærer det at man kan få røde, tørre utslett som klør og iblant sprekker og væsker seg.


Helsefarer ved fuktskader, muggsopp, bakterier, midd og alger i innemiljøet. Middallergi oppstår som oftest allerede i barndommen. Det er anslått at cirka prosent av befolkningen i Norge har middallergi 1.

Det er en type allergi som har økt de siste årene, sannsynligvis på grunn av at moderne, energieffektive hus er bedre isolert og dårligere ventilert enn tidligere. De fleste personer tåler mugg godt, men dersom man blir utsatt for mye mugg i en lengre periode kan man plutselig reagere, og etter det kan man få plager selv ved langt mindre mugg mengder. Vanlige bygningsmaterialer som tapet, isolasjon, malte vegger og gulvbelegg kan utgjøre et godt miljø for at mugg kan gro.


Oppdemmet fukt etter oversvømmelser, vannlekkasjer eller høy luftfuktighet kan få mugg. Pasienter med symptomer på astma, kronisk nesetetthet (rhinitt) og såre rennende øyne utredes først for astma og allergisk rhinitt. Hvis det i tillegg er mistanke om eksponering for muggsopp kan det testes for allergi (IgE-reaksjon) i blod eller ved prikktest. Men det finnes hjelp å få.


Allergi fører lett tankene til høysnue og irriterte øyne, men trøtthet er også et vanlig symptom på allergi. I ekstreme tilfeller kan denne immun-reaksjonen føre til døden. De opptrer heller ikke nødvendigvis samtidig i samme utviklings-fase av sykdommen. Symptomene er ikke lik for alle.


Husstøvmidd-, dyrehårs- og muggsoppallergier kan gi symptomer hele året, mens pollenallergiene er sesongbetonte med trepollenallergi om. Jeg er svært allergisk for muggsopp og er nå usikker på om det kan være symptomer fra muggsoppallergi eller om det fortsatt er stoffskiftet etter å ha gått. Dekan ogs bidra til forskjellige symptomer p inneklimasyke. Kan det vre muggsopp i huset mitt.


Vanligvis vil en person med en soppinfeksjon av lungene oppleve slike symptomer som hoste, hodepine, feber og smerte i ledd og muskler, eller begge deler. De har også mer eksem og allergisk betennelse i slimhinnen i nesen. Mange melder også om diffuse symptomer , som hodepine, konsentrasjonsproblemer og trøtthet, sier seniorforsker Johan Øvrevik i Folkehelseinstituttet, som forsker på inneklima ved Område for smittevern, miljø og helse.

Tilstanden er ofte uten symptomer hos på forhånd friske mennesker, men utbrudd av sykdom er rapportert, og da særlig etter opphold i grotter med. Hvis de pustes inn, kan de komme ned til lungene og infiltrere de bittesmå lungesekkene. Allergi og høyfeber-liknende symptomer kan oppstå, slik som nesetetthet, kløende øyne og hvesende pust.


Slike symptomer oppstår gjerne når man puster inn store mengder støv fra mugg og fukt. Hva gjør jeg hvis jeg oppdager muggsopp i boligen. De mest vanlige symptomene ved overeksponering, er hoste, rennende nese,.


De som har muggsoppallergi reagerer med allergiske symptomer. Sykdommene kan dreie seg om forskjellige symptomer på såkalt. Derfor er det mer eller mindre av noen muggsopper og muggsoppsporer i. Typiske symptomer på dårlig inneklima er tørre slimhinner, irriterte øyne, hud og hals, tung i hodet, hodepine, tørste og konsentrasjonsproblemer, forteller.


Fukt, fuktskader eller muggsopp innendørs kan gi økt risiko for pustebesvær, hoste,. Typisk er uttalt kløe og en del stikninger i. Leger i Norge skjekker også alle symptomene dine. I fjor sommer flyttet Silje Thorseth og kjæresten inn i et hus i Bærum de ikke var klar over at hadde mugg— og fuktskader.


Derfor vil selv en moderat økt risiko for denne type symptomer i. Vær oppmerksom på at mange symptomer som er knyttet til muggsopp, også kan være forårsaket av mange andre forhold.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg