tirsdag 19. juni 2018

Feberutslett barn

Hva er utslett med feber hos små barn ? Hun forteller at helsesøstre ofte henviser foreldre til fastlege, eller legevakt på kveld eller natt, dersom et barn både har feber og utslett, understreker hun. Det er nettopp fordi vi nok er litt redde for å overse de barna som trenger behandling, sier Bakkeid. Dette er vanligst hos barn mellom to og seks år.


Mollusker er et hudfarget utslett med glatte, kuppelformede blemmer, ofte med en nedsenkning (navle) i midten.

Inneholder en osteaktig masse. Mollusker er forårsaket av et virus, og forekommer oftest hos barn mellom to og fem år. Har barnet ditt fått utslett? Her er tipsene du trenger.


De fleste barn vil få utslett en eller flere ganger. Barnesykdommer er en betegnelse som brukes mye om en rekke sykdommer som i all hovedsak rammer barn. Mange av barnesykdommene gir kløende utslett, som kan lindres.

Det finnes vaksine mot de fleste barnesykdommene i barnevaksinasjonsprogrammet og forekomsten er derfor lav. Erythema infectiosum er en virussykdom med utslett, forårsaket av et parvovirus B19. Sykdommen opptrer ofte som små epidemier, særlig vinter og vår. Den forekommer hyppigst hos barn i aldersgruppen 5-år, men den kan ses hos personer i alle aldre. Tilstanden er svært vanlig.


Les mer om feber i brosjyren ”GODE RÅD når barnet ditt har feber”. Ufarlige, men ofte plagsomme hudforandringer. Unntaket er barn med brennkopper som er så utbredte at de ikke kan tildekkes. Det kan forekomme epidemier med streptokokkinfeksjoner, spesielt høst- og vinterstid.


Streptokokkene finnes i halsen hos mindre enn av friske personer, oftest hos barn i alderen 3-år. Barn og ungdom med denne sykdommen har høy feber og veldig dårlig allmenntilstand. Det som ser ut som utslett, er egentlig bloduttredelser i huden, sier overlege Camilla Moger. For å utelukke eller bekrefte om utslettet skyldes smittsom hjernehinnebetennelse, presser du et glass mot utslettet. Smitte forgår ved person til personkontakt og rammer først og fremst barn under år, forklarer Annette Resch, barnelegen bak DoktorBarnegod.


Brennkopper er lite smittsomt blant voksne, moderat smittsomt blant barn og veldig smittsomt blant nyfødte.

Inkubasjonstiden er 4-dager fra eksponeringssmitte. Omtrent av barn som oppfyller alle tre kriteriene for kompliserte feberkramper utvikler epilepsi, sier Klem. Les også: Feberutslett hos barn.


Barn som har foreldre og søsken som har hatt feberkramper vil ha en økt risiko for feberkramper. Barn kan få utslett av mange ting. Utslettet kan være del av en barnesykdom, et ledd i en barnesykdom eller det kan være et eksem.


Man kan også få utslett av sol eller kal tørr luft. Utseende og måten utslettet har oppstått på, kan fortelle mye om årsaken. Den opptrer vanligvis som små epidemier på vinter og vår.


Finn feberutslett hos barn hos Alternativkatalogen. Norges Alternative Informasjonstjeneste. Barnehagebarn er mer utsatt for luftveissykdommer gjennom smitte fra de andre barna og er dermed også i risikogruppen for å få ørebetennelse ettersom slike betennelser gjerne kommer i kjølvannet av forkjølelse. Hos barn under år begynner dette gjerne med plutselig oppkast, med diaré og feber etter hvert. Barn under år blir dårligst, og de har som regel feber ved en mage-tarminfeksjon.


De minste barna kan ha 3-slike infeksjoner i løpet av en vinter fordi de har liten immunitet mot slike virus. Utslett kan utløses av flere sykdommer eller ytre påvirkninger. Det kan komme i forbindelse med infeksjoner, allergi eller hudirritasjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg