onsdag 13. juni 2018

Fedme hos barn

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Ketose er en naturlig tilstand i kroppen hvor den forbrenner hovedsakelig fett. Før var overvekt hos barn et sjeldent fenomen. I USA er ett av tre barn regnet som overvektig, prosent er i gruppen fedme , og problemet er økende.


Overvekt hos barn og unge. Er barnet ditt overvektig, finnes det behandlinger som kan hjelpe barnet til en sunnere vekt.

Forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos barn og unge. Nasjonal faglig retningslinje. Det er viktig at helsestasjonen har kunnskap om tidlig overvekt og forebygging, og også kompetanse til å gjemnnomføre den vanskelige samtalen.


Stadig flere barn og unge utvikler overvekt og fedme. Det er imidlertid store individuelle forskjeller. I Norge er - prosent av 8-åringene overvektige. De trenger å bli behandlet etter internasjonale retningslinjer.


Behandlingen bestå. Det finnes mange ulike dietter, som for eksempel lavfett-, lavkarbo-, høyprotein-, lav glykemisk indeks.

For å vurdere om ditt barn har fedme som er så helseskadelig at den må behandles ved sykehus, må du og fastlegen sammen se på BMI, midjemål og andre risikofaktorer. Den primære behandlingen av fedme er atferdsbehandling med fokus på endring av livsstil. Barn og unge: Også hos barn er det sosioøkonomiske skilnader i overvekt og fedme.


Andelen med overvekt er prosent høgare blant barn av mødre med låg utdanning enn blant barn av mødre med høg utdanning. Som hos voksne bidrar mange ulike faktorer til den økende utbredelsen av fedme hos barn. Internasjonalt anbefales det derfor kjønns­- og aldersjusterte grenser for overvekt og fedme hos barn fra til år (9).


For barn som fortsatt skal vokse er ofte målsettingen stabil vekt, mens for ungdom er målsettingen en reell vektreduksjon. Spesielt sentral fedme hos barn øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Livvidde kan gi mer informasjon om kroppsmassefordeling enn kroppsmasseindeks (BMI) alene.


Gravide bør passe på vekta, mener forskere. Fedme hos mor gir hjertesvake barn. Studier viser at omtrent hver femte voksen person i Norge har en kroppsmasseindeks (KMI) på mer enn 3 som er definisjonen på fedme. Hva er overvekt og fedme hos barn ? I denne boken rettes fokus mot et felt som kan være vanskelig å nærme seg i arbeidet med barn , unge og deres foreldre.


Hvor vanlig er det? Boken gir en kort introduksjon til … LES MER forskning på fedme hos barn og unge. Somatisk undersøkelse og blodprøve hos fastlege (behandlingsansvar) som vurderer henvisning til spesialisthelsetjenesten ut i fra fedmegrad og risikofaktorer.


Barnet og ungdommen må få behandling og hjelp i den familiesituasjonen de lever i. Optimal behandling av fedme hos barn og unge krever et godt gjensidig samarbeid mellom hjemmet, primær – og spesialisthelsetjenesten.

Da kan vi bedre lykkes med å behandle og hjelpe barnet inn i en friskere tilværelse. Utredning har som mål å kartlegge årsaksforhold og legge opp til strategi som fremmer mer hensiktsmessig vekst med gradvis korreksjon av kroppssammensetningen. En del av dem er synlig allerede i barne - og ungdomsårene, mens andre først kommer i voksen alder. I barne - og ungdomsårene er det de psykiatriske komplikasjonene til fedme som er mest fremtredende.


Utviklingen av somatiske komplikasjoner starter allerede i ung alder og kommer ofte tidligere hos voksne som har hatt. Vi kan allerede i dag forutse hvilke barn som kan få store vektproblemer i voksen alder. Det betyr at vi kan hjelpe dem tidlig i livet, slik at de får et lettere liv. Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St.


Olavs hospital med buss, og noen steder med tog.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg