torsdag 14. juni 2018

Hva er fibromyalgi

Hva er fibromyalgi ? Tilstanden blir ofte mer plagsom med tiden, og mange av pasientene kan fortelle om plager allerede fra tidlig ungdom. De fleste som får diagnosen merker en stadig forverring av tilstanden, og opplever at det er blitt tungt å leve med. En forklaring på smertene kan være at hjernen er aktivert slik at smerter oppleves sterkere i forhold til det som er normalt.


Trøtthet og søvnproblemer er en direkte følge av dette.

Energinivået er lavt, og hverdagslige gjøremål kan føles utmattende. Tilstanden er ikke alltid like lett å diagnostisere, siden symptomene kan være diffuse og variere mye. Man vet ikke hva fibromyalgi eksakt skyldes, men man tror at flere faktorer, som stress, et tidligere psykisk eller fysisk traume, eller en infeksjon, som sluttresultat gir plagene ved at hjernens oppfattelse av smertefølelse endres. Fibromyalgi og irritabel tarm.


Symptomer på irritabel tarm kan innebære hyppige toalettbesøk, dårlig mage, diarè, men kan også inkludere forstoppelse og vanskeligheter med å få igang tarmene. Jeg må unngå tungt, fysisk arbeid og arbeid i kalde lokaler, men ellers kan jeg gjøre det meste, sier Bente. Og selv om jeg har noen begrensninger, går jeg 1prosent inn for det jeg gjør– uansett.


Den faktiske årsaken til fibromyalgi er ukjent.

Flere faktorer, herunder stress, depresjon og dårlige sosiale forhold kan spille inn. Det er en mer eller mindre kronisk tilstand som er preget av vandrende smerter og kalles et smertesyndrom. Det finnes ingen enkel kur for fibromyalgi , men det finnes behandling som kan hjelpe.


Bakgrunnen for dette er at legene ikke kan stadfeste sykdommen gjennom patologiske prøver som nevnt over. Dette er også hovedgrunnen for at fibromyalgi er kalt et syndrom i stedet for en sykdom. Enkelte leger og forskere er heller ikke overbevist om at noen bare har fibromyalgi.


Personer med fibromyalgi kan ha smerter både i muskler og led eller en av disse. Man har sett at de som er rammet av fibromyalgi også ofte er rammet av det vi kaller irritabel tarm. I tillegg er det vanlig med symptomer som utmattelse, vekslende avføringsmønster, oppblåsthet og konsentrasjonsproblemer (1). Men en forklaring på smertene kan være at hjernen er aktivert slik at smerter oppleves sterkere i forhold til det som er normalt.


Forskning har vist at denne tilstanden påvirker rundt millioner mennesker i USA og til av verdens befolkning. Flere ganger har Eva Christin opplevd at hun er blitt dømt fordi hun ikke jobber lenger og bare går hjemme. Folk har lurt på om hun ikke er for ung til å slutte å jobbe, og hvordan hun for eksempel kan trene hvis hun ikke kan jobbe. En av de største utfordringene mange mennesker med fibromyalgi (FM) er -… vent - hva skulle jeg si? Kortsiktige hukommelsesproblemer kan være pinlig, skremmende, og selv farlig for mennesker med fibromyalgi.


Mange sier de ikke kan finne et ord når de prøver å kommunisere med andre.

Dessverre er dette et hyppig problem for mange. Det forskes mye på hva som kan være årsaken til fibromyalgi , men det er fortsatt ikke klarlagt. Både biologiske, psykologiske og sosiale forhold kan bidra til å utløse og opprettholde sykdommen.


Jeg vet ikke hvorfor jeg ble syk, men hos meg slo sykdommen ut for fullt da broren min tok selvmord. Typiske plager som følger med fibromyalgi er at man kjenner seg stiv i kroppen og er lite uthvilt om morgenen. Over prosent av dem som har fibromyalgi opplever dårlig søvnkvalitet. Noen har vanskelig for å sovne, andre våkner ofte opp i løpet av natten.


Tretthet, utmattelse og lite energi er derfor vanlige symptomer. Smerten kan komme snikende, og vandre i hele kroppen. Sammen med smertene kommer oftest fatigue, trøtthet og utmattelse.


Smertene må ha vært kroniske i minst måneder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg