onsdag 13. juni 2018

Add behandling

Add behandling

ADHD har de fleste hørt om, men mange vet ikke at det også er noe som heter ADD. Ved ADD er ikke hyperaktivitet en del av sykdomsbildet, og det gjør det vanskeligere å fange opp de som har sykdommen. Mange skjønner ikke at dette er en sykdom. Behandlingen vil vanligvis bestå av en kombinasjon av psykoedukasjon, veileding og medikamentell behandling. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.


Brosjyren må ikke erstatte kontakt me undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell. For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Jeg fikk diagnosen ADD i sommer, og har nylig begynnt på Rialin, (noen uker siden jeg var ferdig med opptrappingen), nå har jeg truffet en passe dose 100mg (veier 156kg så jeg måtte søke om lov til å ta større en vanlig maksdose som er 60mg), og jeg har allerede merket store forandringer.


For at behandling av ADHD skal lykkes, kreves et samarbeid mellom pasienten, nærmeste familie, helsetjenesten, skolen og eventuelt arbeidsplassen. Selve behandlingen er også basert på samarbeid – mellom atferdsterapi, endringer i hjem- og skolemiljø og medisin. Foreløpig er det ingen kur for ADHD. Dagens behandling innebærer først og fremst psykososiale tiltak.


Medikamenter forsøkes ofte, og de skal da alltid kombineres med psykososiale tiltak rundt barnet. Behandlingen har som hovedmål å redusere ADHD-symptomer, bedre funksjonen i hverdagen og forhindre eller begrense utvikling av tilleggsproblemer. I all behandling er det viktig at du sammen med behandler blir enig om mål for behandlingen. En god relasjon til behandler er viktig for å få god hjelp, og det finnes mange ulike behandlingsstrategier.


ADHD fører ofte til andre vansker i tillegg til kjernesymptomene, for eksempel atferdsproblemer, angst, depresjon eller lærevansker. Noen har oppmerksomhetsforstyrrelser uten at impulsivitet og hyperaktivitet er så framtredende. Dette kalles ADHD uoppmerksom type, tidligere kalt ADD. Jeg er en gutt på år som er veldig sikker på at jeg lider av sykdommen ADD. Jeg har omtrent alle av symptomene (tankene flakser veggimellom hver dag, når noen snakker til meg tenker jeg ofte på andre ting, klarer ikke mestre lange oppgaver, MEGET ukonsentrert osv osv).


Add behandling

En eldre ADD -pasient med ubehandlet lidelse har nok på egenhånd lært seg mange av de kognitive teknikkene som brukes i behandling , men de kan likevel ha utbytte av ytterligere terapeutiske tiltak og av medikamentell behandling. Får rusproblemer Hverken ADD eller ADHD er noe som oppstår sent i livet. Legen kan også henvise de som har fått psykiske tilleggsproblemer rundt det å være et ADD -barn. Noen barn har god nytte av medisinsk behandling , og primærlegen kan være den som følger opp behandlingen etter at spesialisten har satt den igang. Hvordan går det med ADD -barn?


National klinisk retningslinje for utredning og behandling af ADHD hos børn og unge. Cortese S, Adamo N, Del Giovane C et al. Comparative efficacy and tolerability of medications for attention-deficit hyperactivity disorder in children, adolescents, and adults: a systematic review and network meta-analysis.


Tilbuddene vil ofte være de samme for ADHD og ADD. Hvad skal man starte med? Tilbud om behandling bør træffes på baggrund af, hvor belastet du eller dit barn er af jeres symptomer på ADHD. Nyere forskning tyder imidlertid på at flere voksne lider av sykdommen og det er i dag ikke uvanlig at voksne utredes og får tilfredsstillende behandling.


ADD blir ofte betegnet som adhd uten hyperaktivitet, det er til en vis grad rett men man kan ikke sammenligne en med ADD og en med adhd. Adhd gutten er mer frampå og vil vise hva han kan mens ADD gutten er mer sjenert og trekker seg unna. Det er vanskelig å finne god norsk litteratur om ADD , mer info vil komme etterhvert. Der diagnosticeres klart flest drenge og mænd med ADH men der er en mere ligelig fordeling mellem de to køn, når det handler om ADD – med et lille flertal af piger og kvinder.


Add behandling

Add går inte att bota, men man kan lära sig att leva med diagnosen och även få bättre förutsättningar för olika svårigheter. Terapi och arbetsterapi är två former av behandlingar som kan hjälpa dig att hitta verktyg i din vardag för att underlätta.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg