mandag 18. juni 2018

Årets influensa

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her! Norsk teknologi fjerner bakterier, virus og sporer fra rom og utstyr.


Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg? Informasjon til allmennheten og helsepersonell om influensa og sesonginfluensa.

Temaside for informasjon, rå nyheter og statistikk om den årlige sesonginfluensaen. Gravide, eldre og kronisk syke er mer utsatt for alvorlig sykdom. Symptomer ved influensa som bør tas på alvor Hva vet vi om årets influensa ? Hvilke virus man hvert år velger å vaksinere mot i influensavaksinen, er basert på ekspertråd fra WHO som forsøker predikere hvilke virus som kommer til å dominere i den kommende epidemien, blant annet basert på utviklingen som skjer i andre land i verden – vaksinens sammensetning evalueres derfor hvert år. Nær million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa. Det er anslått at det i gjennomsnitt dør 9personer i Norge årlig som følge av sykdommen.


I tillegg er det mange i den yrkesaktive alderen som blir smittet. Fakta om influensa Hva er influensa ?

Sykdommen varer normalt i 3-dager, men man er ofte slapp og trøtt i 2-uker etterpå. Influensavaksinen kan redde mange av disse. Noen forveksler dette med influensa , men reaksjonen er bare et tegn på at kroppen responderer på vaksinen. Det er bra, og følelsen går som regel over etter et par timer, eller dagen etter.


Sykelig tretthet - hva kan være årsaken? Vaksinerings-rekord. Aldri før har så mange vaksinert seg mot influensa i Norge.


Hadde du influensa for få år siden, så er sjansen langt mindre for å få årets virus. Immuneffekten etter influensa kan henge ved i noen år og noe immunitet kan vare år etter år. Men det varierer fra person til person, sier Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet. Dette viruset har noen spesielle egenskaper. En av disse evnen til å forandre seg raskt.


Disse raske forandringene gir immunsystemet vårt et problem. Når vi blir smittet av andre virus, for eksempel vannkoppe-virus, vil immuncellene våre lære seg at disse er farlige. De vanligste influensatypene som gir epidemier, ertype A og B. Varje år avlider mellan 3och 7personer, direkt eller indirekt, av influensa.


Legebesøk: Ut fra antall legebesøk kan man følge utviklingen av årets influensa. Hvor mange som søker lege og når toppen kommer.

I virkeligheten er tallene større ettersom ikke alle søker lege Foto: Folkehelseinstituttet – Til den kommende vaksinen er vi spesielt oppmerksomme på noen virus av den såkalte B-typen. Snue og sår hals i tillegg er ikke uvanlig. Etter noen dager kan hosten bli løsere og man kan få slim og oppspytt. I tillegg føler man seg gjerne mer slapp og utmattet av en influensa.


B, en god del H-3-virus, og noe HN1N. Det endrede viruset utgjør litt under halvparten av H-3-virusene, sier hun. Mange blir svært syke. En av tre pasienter på intensivavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus er kritisk syke av influensa. A, H1NI-viruset, og det skiller seg ut fra influensa B som rammet de eldre hardest i fjor.


Man behandler derfor først og fremst symptomene av sykdommen. Febernedsettende og smertedempende medikamenter er ofte aktuelt, og det er viktig å sørge for nok drikke. Benämning av influensapandemier: Svininfluensan, Hongkong-influensan, Asiaten, Spanska sjukan, Ryska snuvan.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg