torsdag 14. juni 2018

Hvordan smitter aids

Hvordan smitter ikke hiv? Det er ikke mulig å bli hivsmittet gjennom vanlig kroppskontakt, gode klemmer og nærhet. Hiv er ikke så smitsom, som mange tror. Hiv smitter heller ikke ved kyssing.


Der skal både en del virus til, og der skal være et ste hvor hiv kan komme ind i blodbanen.

Søkeordene var aids , HIV, quality of life, attitude to AIDS , stigma, HIV infected patients eller persons, stereotyping og prejudice, og kombinasjoner av disse. HIV er en virusinfeksjon som smitter gjennom blo sæ skjedesekret og morsmelk. Hiv og aids - symptomer og forløp. Hiv er et virus som medfører svekkelse av immunforsvaret slik at kroppen er mer mottakelig for infeksjoner og sykdom. Aids er diagnosen som brukes ved langtkommet hivinfeksjon med komplikasjoner.


Det virker som mange – også helsearbeidere – har glemt hvordan hiv faktisk smitter , sier Frank O. Pettersen, overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus.

Bare hvis man er ubehandlet, eller har målbart virus i blodet på tross av behandling, kan man overføre viruset til andre. Aids er forkortelse for det vi på norsk kaller ervervet immunsvikt syndrom, og er diagnosen som brukes når hiv-smitten har ført til visse komplikasjoner og sykdommer. Hiv finnes i kroppsvæsker hos den som er smittet.


De kroppsvæsker som inneholder nok virus til å overføre smitte er: blo sæ skjedesekret og morsmelk. Aids er en tilstan der opstår, fordi hiv-virus har nedbrudt immunforsvaret i så høj en gra at det ikke længere fungerer tilstrækkeligt. Les om symptomer, forebygging og det å leve med hiv. Hiv-viruset svekker immunforsvaret. SVAR: Hei Det er riktig at aids smitter via samleie og kroppsvesker, men selvsagt må den andre da være hivsmittet.


Dersom du er usikker på om kjæresten din er smittet av hiv, bør du sjekke deg. Etter at viruset har vært i kroppen en stun blir mange hivpositive syke av opportunistiske infeksjoner. Her finner du mer informasjon om hvordan hiv smitter og ikke smitter. Dette er infeksjoner som ligger latent hos de fleste mennesker, men som ikke vil gi noen utslag dersom immunforsvaret fungerer. En tredel av dødsfallene er i Afrika sør for Sahara.


De er ikke mange nok igjen til å bekjempe infeksjoner. Og det er fra da man får de uvanlige infeksjonene og kreftsykdommene.

Søk kontakt med AIDS støttegrupper. Du skal sørge for å få en nærende og variert kost, da sykdommen svekker fordøyelsessystemet. Sykdommen regnes for uhelbredelig. Ubehandlet vil man dø innen noen år. Med moderne behandling vil kunne oppnå nær normal livslengde.


Du kan ikke bli smittet uten at hiv-viruset kommer inn i din blodbane. For at dette skal skje, må enten blo sæd eller skjedesekret fra en hiv-positiv person komme inn i din kropp. AIDS er preget av endringer i grupper av T-lymfocytter, som spiller en sentral rolle i immunforsvaret.


Hos det infiserte individ fører viruset til en uttømming av T-celler, kalt T-hjelper-celler, som gjør disse pasientene mer mottakelige for infeksjoner, maligniteter og tumorer (svulst). Tidligere var dette en sykdom som nesten alltid ledet til aids og død. I dag finnes det gode medisiner som gjør at du unngår å utvikle aids , men du må bruke disse medisinene resten av livet.


HIV står for Human Immunodeficiency Virus (humant immunsviktvirus) og er eit retrovirus i slekta lentivirus. I anus og endetarmen er slimhinnen og cellestrukturen langt mer mottakelig for hiv-virus sammenlignet med vagina. Dette bidrar til at menn som har sex med menn som har analsex har økt risiko for hiv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg